Boris Johnson doorbreekt de stilte: “Ik begrijp de hoop en de verwarring”

© REUTERS

Boris Johnson, die zich de afgelopen maanden uitgesproken profileerde als boegbeeld van het leave-kamp in de Brexit-campagne, heeft voor het eerst sinds het Britse referendum gereageerd op de onzekerheid die nu heerst. “We zullen altijd een deel van Europa blijven”, sust hij.

svg

Na de uitkomst van het Brexit-referendum had Boris Johnson geen uitgebreide speech met toekomstplan in petto voor de Britse kiezers. Die moesten het stellen met een zeer beknopte verklaring waarin de voortrekker van de leave-campagne hen verzekerde dat er geen haast is bij het effectieve vertrek uit de Europese Unie en waarin hij stelde dat hij “blij was met de uitslag”.

Enkele dagen later is het onwetendheid en onzekerheid troef in Groot-Brittannië. Hoe moet het nu verder? Johnson geeft maandag naar eigen zeggen antwoord op die vraag in zijn wekelijks column in The Daily Telegraph.

Opvallend: de hele tekst is doorspekt met redenen om niet te panikeren. Want hoewel de mogelijke opvolger van Cameron begrijpt dat er wanhoop en verwarring heerst onder het deel van de Britten dat tot het remain-kamp behoort, blikt hij constant vooruit in zijn column.

Vrije handel

“In dit land zullen de rechten van EU-burgers helemaal beschermd zijn. Dat geldt ook voor de rechten van Britse burgers in de EU. Britten zullen nog altijd naar de EU kunnen trekken om er te wonen, werken, studeren, reizen of een huis te kopen. Vrije handel blijft mogelijk en de toegang tot de interne markt zal openblijven”, klinkt het.

In een notendop: de negatieve reacties op de Brexit zijn overdreven, vindt Johnson. Er zitten “gouden tijden” aan te komen voor Groot-Brittannië en “later zullen zij merken dat de juiste keuze is gemaakt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen