‘Pendelbussen naar Rock Werchter zullen rijden’

De Lijn vervoert festivalgangers naar het terrein. © BELGA

De staking bij vervoersmaatschappij De Lijn start morgen. Toch moeten festivalgangers naar Rock Werchter niet vrezen. ‘Vrijwel alle pendelbussen zullen rijden’, zegt woordvoerder Joachim Nijs.

Marie Garré

‘We kunnen vrijdagvoormiddag de situatie pas inschatten, omdat we dan zullen weten hoeveel chauffeurs er komen opdagen’, zegt Nijs. Toch vreest De Lijn niet voor de pendelbussen. ‘De impact van de staking zal beperkt zijn voor de pendelbussen naar Rock Werchter. De chauffeurs van die ritten gaven ruim op voorhand vrijwillig aan dat ze dan willen werken. Velen doen dat ook al jaren, en zijn erg gemotiveerd’, aldus Nijs.

Toch raadt hij reizigers aan de sociale media en de website van De Lijn op te volgen voor meer informatie gedurende de dag.

Staking

Het personeel van De Lijn staakt omdat ze meer loon eisen. De Lijn wil een bonus koppelen aan een debat over meer flexibiliteit in de arbeidsvoorwaarden. Vanaf 2020 loopt de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid af. Dan krijgt de privésector meer speelruimte. Om daarmee te kunnen concurreren, wil De Lijn flexibeler en efficiënter worden.