Helpt ontbijten echt om af te vallen?

‘Ontbijt als een keizer’, zo begint het spreekwoord dat vaak door diëtisten wordt aangehaald. Maar volgens twee nieuwe studies die gepubliceerd werden in het vakblad ‘American Journal of Clinical Nutrition’, blijkt dat niet zomaar te helpen als je wil afvallen.

tib

Wie een stevig ontbijt achter de kiezen heeft, zou zijn metabolisme stimuleren en daardoor makkelijker afvallen. Het is een veelgehoorde tip, maar volgens professor James Bath van de University of Cambridge ontbreekt het aan wetenschappelijk bewijs. Hij verdeelde 33 proefpersonen in twee groepen, waarvan de ene helft elke ochtend een ontbijt van 700 calorieën at. De andere proefpersonen sloegen hun ontbijt over. Na zes weken bleek het metabolisme van zowel de ontbijters als de niet-ontbijters hetzelfde, al bleken de ontbijters fysiek actiever: ze verbrandden gemiddeld 442 calorieën meer tijdens de dag. Ze verloren geen gewicht op die zes weken, maar in de laatste week werd vastgesteld dat het suikergehalte in het bloed tijdens de dag minder schommelde bij de ontbijters.

Een tweede studie van de University of Alabama onderzocht de relatie tussen ontbijten en gewichtsverlies gedurende een langere. 300 proefpersonen werden verdeeld in drie groepen: waaronder ontbijters, niet-ontbijters en een controlegroep. ‘We zagen geen gewichtsverschillen in deze drie groepen en dus geen verband tussen een ontbijt en gewichtsverlies’, zegt David Allison, mede-auteur van de studie. Ontbijten is dus wel goed voor je lichaam, maar niet de gouden sleutel om wat extra kilo’s kwijt te geraken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer