© Margo Tilborghs

Meute heksen zet mannen op hun plaats tijdens midzomerwandeling

Tijdens de midzomerwende, de langste dag van het jaar, wordt de overgang van de lente naar de zomer gevierd. In vroegere tijden draaide alles om vruchtbaarheid, zowel bij mensen, dieren als gewassen, om te kunnen overleven.

Margo Tilborghs

Ook in Essen werd de midzomerwende gevierd. Dorpsgids Maria Gommeren nam meer dan 120 wandelaars mee voor een korte wandeling door de Essense velden. Daar vertelde ze over de oude gebruiken die onze voorvaderen hanteerden om hun oogst veilig te stellen. De rust werd echter verstoord door enkele heksen in de velden. Zij voerden hun rituelen uit en gebruikten hun krachten om er een geslaagde zomer van te maken. Om jezelf te beschermen tegen de heksen was het noodzakelijk om een wit kledingstuk te dragen.

Niet iedereen volgde dat advies op, waardoor er vijf mannen uit het publiek werden gehaald en door de heksen aan een vruchtbaarheidsritueel werden onderworpen. Ook de 51-jarige Jack Pellis uit Essen moest het hele ritueel lijdzaam ondergaan, terwijl het publiek geamuseerd toekeek. De avond werd afgesloten met een vruchtbaarheidsdans, waarbij het publiek werd uitgenodigd om deel te nemen.

In natuurvriendenhuis De Berk werd de avond afgesloten met een drankje en livemuziek, gebracht door het trio In The Mood.De tien heksen op pad om de wandelaars te verrassen tijdens hun midzomerwandeling.