De Lille: "Juiste vaststellingen, geen project"

Voormalig Brussels staatssecretaris van Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) heeft bij de eerste debatten over het regeerakkoord in het Brussels Parlement meteen zijn oppositierol opgenomen. Als fractievoorzitter van Groen verweet hij de nieuwe regering vaagheid en een gebrek aan visie in de regeerverklaring.

De Lille ging naar "Titanic - The Artifact Exhibition" in Brussel kijken en ziet veel gelijkenissen met de Brusselse regering. "Behalve dan dat u de ijsberg al lang voor u ziet liggen", richtte de oppositieleider zich tot minister-president Vervoort (PS). "Met de groenen erbij hadden we de bocht ingezet, maar nu lijkt u stuurloos." Volgens De Lille bevat het regeerakkoord wel de juiste vaststellingen, maar ontbreken de precieze doelen.

Inzake werkloosheid krijgt deze regering volgens de fractievoorzitter een mooie start: volgens het BISA-rapport zal de werkloosheidsgraad bij ongewijzigd beleid afnemen van 21 procent vandaag tot 18,4 procent in 2019. "Een mooie uitdaging was geweest daar nog drie procent af te doen. Maar de regering stelt geen concrete doelen en neemt enkel versnipperde maatregelen", aldus De Lille.

Wat onderwijs betreft, hoopt de regering volgens De Lille dat de gemeenschappen de problemen zullen komen oplossen, maar die "zien dit niet als hun probleem".

Over zijn voormalige bevoegdheid Mobiliteit, kreeg De Lille een raar gevoel tijdens het lezen van de nieuwe visie. "Tijdens de campagne kregen we veel kritiek omdat we niks deden of de verkeerde keuzes maakten, maar deze teksten zijn een doorslagje van wat we vijf jaar gedaan hebben."

Daarbij betreurt De Lille het gebrek aan ambitie. Hij stelt vast dat de vermindering van 20% autodruk tegen 2018 verdwenen is en dat de doorstroming van de wagens nu prioriteit krijgt. Verder haalt hij enkele lacunes aan in de teksten: zo is het niet duidelijk wat de plannen zijn met de kilometerheffing, de verbreding van de Ring en het beheerscontract met de MIVB.

"U hebt een menukaart gemaakt met veel lekkers, maar het is niet duidelijk wat de Brusselaars uiteindelijk op hun bord zullen krijgen", besluit De Lille.

Meest gelezen