Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Mensen onderscheiden emoties in dierengeluiden, zeggen VUB onderzoekers

Tuatara (Sphenodon guntheri) Nieuw-Zeeland.Beeld Science Photo Library

Mensen kunnen emoties onderscheiden in de geluiden die dieren maken en dat zowel bij zoogdieren als amfibieën en reptielen. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van dr. Piera Filippi aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Ruhr-Universität Bochum (in Duitsland).

Het onderzoek liet 75 proefpersonen met als moedertaal Engels, Duits of Mandarijn, luisteren naar geluidsopnamen van negen verschillende soorten op het land levende gewervelde dieren uit de klassen van zoogdieren, amfibieën en vogels.

Bij die luistertest lukte het de deelnemers om een onderscheid te maken tussen hoge en lage niveaus van opwinding in de akoestische signalen van de dieren.

Het belangrijkste focuspunt om het onderscheid te maken bleek de frequentie van de dierengeluiden.

Eerdere studies toonden al aan dat mensen emoties herkennen in de geluiden van zoogdieren, maar met de uitbreiding van de amfibieën en reptielen is de conclusie nu dat er een universele manier is waarop mens en dier via geluid emoties uitdrukken en begrijpen.

"De bevindingen suggereren dat fundamentele mechanismen voor de akoestische expressie van emoties bestaan in alle klassen van gewervelde dieren", concluderen de auteurs. Ze geloven dat deze resultaten erop wijzen dat de mens al vroeg in zijn evolutie emoties via geluiden heeft gecommuniceerd.