Hoe dichter bij kust, hoe meer betalen? Niet als het aan rechtbank ligt

© vln

© pn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het gemeentebestuur van De Haan gaat in beroep tegen het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van Brugge die zegt dat bepaalde belastingtarieven in De Haan strijdig zijn met het gelijkheidsprincipe. Wie in De Haan een tweede verblijf heeft, betaalt namelijk meer hoe dichter dat verblijf bij de kust ligt.

vln

In De Haan maakt het gemeentebestuur een onderscheid naargelang de ligging van het tweede verblijf: hoe dichter bij de kust, hoe hoger de taks.

Het was een eigenaar van een tweede verblijf in de badplaats die hierover van de rechtbank gelijk kreeg. In het vonnis oordeelde de rechtbank dat de taks op tweede verblijven en de milieutaks het gelijkheidsprincipe schenden en daarom nietig zijn. Op basis van deze uitspraak kan alleen de betrokkene zijn centen terugkrijgen, maar het vonnis houdt een gevaarlijk precedent in voor bezwaren van de volgende jaren.

Goedkoopste aan de kust

Burgemeester Peter Breemersch (Bewust 12) reageert scherp. “Deze uitspraak heeft inderdaad geen gevolgen voor andere belastingplichtigen. De rechtbank vindt dat het gelijkheidsprincipe is geschonden omdat wij een onderscheid maken volgens de ligging en dat niet motiveren”, zegt de burgemeester. “Wij zullen dus nu bekijken hoe we dit beter kunnen doen. Wij zullen dus beroep aantekenen tegen het vonnis. Wij passen momenteel drie tarieven toe, waardoor je op de zeedijk logischerwijze meer betaalt dan bijvoorbeeld in de dorpskern van Klemskerke. Onze tarieven zijn momenteel, samen met Middelkerke, de laagste aan de kust. Het weglaten van de zoneverdeling kan aanleiding geven tot een nivellering van de tarieven waardoor een aantal eigenaars uiteindelijk meer zullen moeten betalen. En wat mij echt heel erg stoort is dat sommige advocaten garen spinnen uit deze uitspraak en klanten ronselen om gezamenlijk een procedure aan te passen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen