Oplichter aan de haal met honderden euro van vrouw aan bankautomaat

© BELGA

Aan een bankautomaat op het Sint-Jacobsplein In Leuven werd een zeventigjarige vrouw zondag opgelicht. Een oplichter deed alsof er geld uit de automaat van de vrouw bleef komen. De vrouw liet zich nietsvermoedend misleiden.

Raf Vanmechelen

Het slachtoffer had zondagochtend, even voor tien uur, net geld uit de automaat gehaald en was op weg naar een tweede automaat om uittreksels te laten afdrukken.

“Op dat ogenblik sprak een man haar aan. Hij zei dat er nog briefjes van twintig euro uit de automaat waren gekomen”, zegt Stephanie Gille, woordvoerder van de Leuvense politie. “De vrouw geloofde dat en bracht dan opnieuw haar kaart in de automaat. Maar die kwam er vervolgens niet meer uit.”

De vrouw moet gedacht hebben dat haar kaart werd ingeslikt vanwege een defect of blokkering en deed maandag aangifte bij de politie. “Er werd 595 euro van haar rekening gehaald. Wellicht heeft de oplichter de automaat gemanipuleerd en kon hij door zijn tussenkomst de code bekijken die werd ingetikt. De vrouw heeft wel Cardstop gebeld en kon zo voorkomen dat er nog meer geld werd afgehaald.”

Het was een vriendin van het laatste Leuvense slachtoffer dat de feiten maandag op haar Facebook plaatste. “De persoon zag er helemaal niet verdacht uit, sprak Engels en won haar vertrouwen door geld terug te geven”, zegt de vrouw.

100.000 euro kwijt

De werkwijze die de oplichter gebruikte, werd al eerder gemeld in andere politiezones. Daar ging het nog een stuk verder. Dat wordt ook bevestigd door de Leuvense politie. “Het slachtoffer wordt dan zelfs geholpen om naar Cardstop te bellen. De benadeelde geeft vervolgens nietsvermoedend alle kaartgegevens - vaak inclusief pincode - vrij in het telefoongesprek. Eenmaal de benadeelde weg is, kunnen de oplichters geld van de rekening halen.”

“Nu is het bij de 595 euro gebleven. We hebben hier in Leuven al een dossier gehad waar een slachtoffer werd opgelicht voor zo'n 100.000 euro”, zegt Stephanie Gille. “Die daders zijn intussen wel gevat en de benadeelden hebben hun geld terug. In dat geval werden de kaart en de bijbehorende code zelfs gebruikt om via de app voor zelfbankieren de afhaallimiet van de bankrekening te verhogen. De oplichters schreven daar geld over van de spaarrekening van de gedupeerden naar de zichtrekening. Grote sommen werden dan afgehaald.”

Ook in Limburg dook dezelfde werkwijze al meermaals op, ook daar verdwenen er grote sommen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen