Moordende hond beet al eerder kat dood

© rr

De loslopende hond die in Rumbeke een katje doodbeet, doodde vorig jaar ook de Perzische kat van een buurvrouw. “Hij liep mijn huis binnen en beet Chanelle dood in de hal”, zegt de vrouw. De politie is gestart met een onderzoek.

Geoffrey Sabbe en Marlies Maddens

“Omdat ik wist dat die hond agressief was tegenover katten hield ik Chanelle altijd binnen. Maar toen ik vorig jaar in april een praatje sloeg met een buurvrouw zat mijn kat even op de drempel van de voordeur. Op dat moment kwam die man buiten met zijn hond. Die was niet aan de leiband en viel mijn kat meteen aan. Chanelle vluchtte nog naar binnen, maar hij kon haar een tweede keer aanvallen. Hij beet haar dood in de hal van mijn huis.”

Woedend

© gsd

Marie-Claude Aerbeydt uit de Ange Angillisstraat is nog altijd aangedaan als ze terugdenkt aan wat haar acht jaar oude Perzische kat Chanelle vorig jaar overkwam. Op de drempel is nog altijd een bloedvlek te zien, in haar huis staat een urne met de as van Chanelle. Toen ze deze week vernam dat diezelfde hond weer een katje had doodgebeten, werd ze woedend.

“Vorig jaar diende ik na aandringen geen klacht in. Die man zou de waarde van mijn kat, 850 euro, vergoeden. Ik ging ermee akkoord, op één voorwaarde: dat hij zijn hond altijd aan de leiband zou houden. Maar nu het opnieuw is gebeurd, komt alles weer naar boven”, zegt Marie-Claire.

De vrouw heeft ondertussen twee andere katten: Bijoux, een dure Heilige Birmaan en Milo, een gewone huiskat. “Milo gaat graag naar buiten. Vroeg of laat zal ook zij het slachtoffer worden van die hond. Ik wil dat het stopt. Hij mag nooit meer loslopen en moet een muilband dragen”, ergert Marie-Claude zich.

Boete

Dat haar ergernis niet onterecht is, bleek dinsdagmorgen. Toen beet de loslopende Mechelse herder van W.D. Rösti dood. Het drie maanden oude katje van een gezin uit de Mgr. De Haernestraat was even op verkenning gegaan op een grasplein. Zijn baasje diende klacht in bij de politie, maar die liet weten weinig te kunnen doen. Daar kwam gisteren verandering in. “De wijkagente kwam langs. Er zou ondertussen toch een proces-verbaal zijn opgesteld”, zegt het baasje van Rösti.

© rr

“Klopt”, bevestigt commissaris Peter Vandorpe van politiezone Riho. “Als die man effectief zijn hond laat loslopen, dan is dat een inbreuk op het stedelijk politiereglement. Dan is het de moeite waard om een buurtonderzoek op te starten.”

De eigenaar van de hond riskeert een boete als het onderzoek in zijn nadeel uitdraait. Mogelijk zal hij ook de geleden schade moeten vergoeden. “Als hij geen maatregelen treft, kan zijn hond zelfs bestuurlijk in beslag worden genomen”, aldus de commissaris.

“Per ongeluk”

De eigenaars van de hond willen liever niet veel kwijt om de vrede te bewaren. De vrouw zegt enkel dat ze het ook betreuren dat het katje is doodgebeten. Ze zegt dat het per ongeluk gebeurde en blijft erbij dat de hond aan de leiband was maar zich losrukte. “We hebben nu een betere halsband gekocht. Mijn man zal wel nog altijd naar het grasplein gaan. Honden blijven zijn grootste passie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus