Stabroekse en meisje dat haar hielp herenigd: “Reddende engel? Mijn hulp was niet meer dan normaal”

Anita Janssens (56) uit Stabroek heeft dankzij een oproep op Facebook haar ‘reddende engel’ Myrthe Slofstra (23) gevonden, die haar na een ongeval met de fiets in Antwerpen heeft geholpen. “Ik heb haar al even aan de telefoon kunnen spreken”, zegt Anita. “Ze is pas afgestudeerd als verpleegster. Die job gaat ze fantastisch doen.”

Rebecca Van Remoortere

Vandaag ontmoeten Anita en Myrthe elkaar aan de ingang van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen, waar Anita werkt en ook naartoe werd gebracht na haar ongeval in de Lange Leemstraat op 6 juli. Anita moest toen uitwijken voor een auto en kwam lelijk ten val. Myrthe snelde te hulp, zette Anita’s fiets op slot, belde de ambulance en bracht ook haar man op de hoogte. Toen Anita werd weggebracht met de ziekenwagen, liet Myrthe een briefje achter in haar fietstas.

Toen Anita dat briefje ontdekte, was ze vastbesloten om Myrthe terug te vinden om haar te bedanken. Ze plaatste een oproep op Facebook met een foto van het briefje erbij. Die post werd massaal gedeeld.

Geschrokken

En zo botste ook Myrthe erop. “Een vriend op Facebook vond het bericht van Anita leuk, waardoor het op mijn tijdlijn ­terechtkwam. Ik herkende het briefje natuurlijk meteen. Toen ik zag dat het bericht meer dan 10.000 keer was gedeeld, schrok ik wel”, vertelt Myrthe. “Ik heb Anita meteen een privébericht gestuurd om te zeggen dat ik diegene was die ze zocht. We hebben elkaar daarna even gesproken aan de telefoon en hebben beslist om morgen (vandaag, red.) even af te spreken. Anita bedankte me meteen uitgebreid.”

Myrthe is blij met de appreciatie voor haar hulp, maar ze vindt toch dat ze te veel eer krijgt. “Ik was een week voor het ongeval afgestudeerd als verpleegster, dus het leek me niet meer dan normaal dat ik Anita zou helpen. Ik kwam net thuis, want ik woon vlak bij waar Anita is gevallen. Ik hielp haar recht en zag dat haar been vlug dik werd. Nog een ander meisje en een man stopten ook meteen, dus ook zij verdienen een pluim. Het meisje zette ­Anita’s fiets aan de kant en de man bracht haar water. Ik belde de ambulance. Anita werd heel vlug opgehaald en ik kreeg geen kans meer om haar beterschap te wensen. Ik zag haar fiets staan en ben vlug thuis een papiertje gaan halen om een boodschap op te schrijven. Nu ik het briefje terugzie, ziet het er eigenlijk best kinderlijk uit, omdat ik het heel vlug geschreven heb. Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.”

Eerste patiënt

Ook Anita is opgelucht dat ze nu een naam kan plakken op het meisje dat haar uit de nood hielp. “Ik heb Myrthe al even aan de telefoon gesproken en ze was enorm bescheiden. Ze zei me dat ze net afgestudeerd is als verpleegster en dat ik eigenlijk haar allereerste patiënt was. Ik ben ervan overtuigd dat ze die job fantastisch zal doen. Ik zou haar zonder Facebook nooit hebben gevonden. Ook de reacties op mijn post waren hartverwarmend. Prachtig dat een sociaal netwerk zoiets kan verwezenlijken.”

© w&f