© rr

Waterkwaliteit in West-Vlaanderen levensbedreigend door droogte

In West-Vlaanderen gaan door de aanhoudende droogte alle alarmbellen af. Het zoutgehalte in de waterlopen vertoont door de droogteperiode alarmerende tot levensbedreigende waarden, zodat het niet meer als drinkwater voor vee kan worden gebruikt. Provinciegouverneur Carl Decaluwé verlengt daarom het oppompverbod in het IJzerbekken, het bekken van de Brugse Polders en het Leiebekken tot 18 augustus.

Ondanks het druilerige weer van de voorbije dagen blijft de regenval in West-Vlaanderen beperkt. In de Westhoek blijft het zelfs uitzonderlijk droog en dat heeft grote gevolgen voor het zoutgehalte in waterlopen.

Uit de metingen door de waterbeheerders blijkt het zoutgehalte de voorbije 14 dagen in heel wat waterlopen sterk gestegen. Zoutwaarden hoger dan 4.000 mg/l vormen een risico voor de volksgezondheid, vanaf 10.000 mg/l is het zelfs levensbedreigend als drinkwater. Op meerdere plaatsen in West-Vlaanderen zijn deze kritieke zoutwaarden al ruimschoots overschreden. Deze dreigende situatie deed zich ook al voor tijdens de droge zomer van 2011, maar nu zijn de meetwaarden hoger.

Decaluwé had dinsdag overleg met de waterbeheerders om de situatie van waterschaarste in de provincie op te volgen. De peilen van de meeste waterlopen zijn gestegen, maar er is nog geen sprake van een structureel herstel. “Enkele dagen neerslag kan een extreem droge eerste helft van het jaar niet zomaar uitwissen”, klinkt het.De gouverneur houdt dus het captatieverbod - het oppompen van water - aan, tot minstens 18 augustus. Het blijft ook verboden in heel West-Vlaanderen om water uit de waterlopen te halen voor het besproeien van sportterreinen.

Het advies blijft verder om drinkwater zo spaarzaam mogelijk te gebruiken. De situatie wordt nauw opgevolgd, want ook de komende dagen zouden broodnodige grote neerslaghoeveelheden uitblijven.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer