Waarom we baby’s meestal links vasthouden

© Shutterstock

Je hebt er misschien nog niet op gelet, maar wie een baby optilt, legt het kindje meestal tegen zijn of haar linkerschouder. Dat is puur instinctief en biedt een groot voordeel, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in het vakblad Nature Ecology and Evolution.

vwh

Uit de publicatie blijkt dat 70 à 85 procent van de mannen en vrouwen een baby laten rusten tegen hun linkerschouder. Volgens wetenschappers heeft dit iets te maken met de werking van onze hersenen. De rechterkant van ons lichaam wordt immers gestuurd door onze linkerhersenhelft, de linkerkant met onze rechterhersenhelft.

Bij wie een baby links vasthoudt, zal de rechterhersenhelft dus harder werken. Die helft helpt ons immers ook met het verwerken van emoties en het herkennen van gezichten. Het gevolg? Draag je de baby links en kijk je ernaar, dan suggereren onderzoekers dat je band met het kindje sterker wordt.

De wetenschappelijke wereld had al langer opgemerkt dat mensen meer de neiging hebben om baby’s links te houden, maar wist tot voor kort niet waarom. Nu lijkt het mysterie eindelijk opgelost. Ook bij jonge zoogdieren en hun moeders is een herkenbaar patroon te zien: de kleintjes zullen meestal links van hun mama lopen om optimaal contact met haar te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer