KRC Genk zet Emilio Ferrera op straat

© MARC GOYVAERTS/ GMAX Agency

Emilio Ferrera is ontslagen als trainer van KRC Genk. Dat werd maandagavond beslist in een speciale zitting van de raad van bestuur, die was samengeroepen na de zondag ontstane crisissituatie. De trainingen zullen in afwachting van een opvolger geleid worden door Pierre Denier.

RCO

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De beslissing om de Brusselse coach de bons te geven na amper 1 speeldag in de Jupiler Pro League, kwam niet echt als een donderslag bij heldere hemel. In de vooravond al hadden Herman Nijs, voorzitter van de sportieve commissie, en Gunter Jacob, sportief directeur, tijdens een persconferentie laten verstaan dat de pijnlijke nederlaag in Mechelen Ferrera zwaar was aangerekend. Niet zozeer het verlies op zich, wel de manier waarop was in slechte aarde gevallen. 'Ik zag op het veld niks terug van de over-mijn-lijk-mentaliteit die je bij de start van het seizoen mag verwachten', klonk het bij Nijs. 'Ik miste gedrevenheid. Na die vroege voorsprong zakten we als een kaartenhuis in mekaar. Dat is eerst en vooral de verantwoordelijkheid van de spelers. Maar de trainer moet op dat vlak een toegevoegde waarde hebben.'

Emilio Ferrera volgde eind februari de ontslagen Nederlander Mario Been op bij de Limburgse club. De 47-jarige Brusselaar leidde Genk in extremis naar een plaats in play-off I en werd daarvoor beloond met een contractverlenging van twee seizoenen. Wie Ferrera opvolgt, is voorlopig nog onduidelijk. De trainingen zullen voorlopig geleid worden door assistent Pierre Denier. Zaterdag ontvangen de Limburgers op de tweede speeldag in de competitie Cercle Brugge.

Over de andere moeilijkheden bij Genk kan je meer lezen in Het Nieuwsblad van dinsdag 29 juli.

KV Mechelen dient zwak Genk meteen nederlaag toe

KV Mechelen heeft Racing Genk opnieuw in het sukkelstraatje geduwd. Khaleem Hyland had Genk nochtans na 7 minuten op voorsprong getrapt, maar net zoals vorig seizoen gingen de kopjes van de Genkenaars snel na naar beneden bij een tegentreffer. Die kwam er van de voet van Sofiane Hanni, een nieuwkomer. Daarna ging KVM snel op en over Genk, het won met 3-1. Bij Racing Genk ontbrak Jelle Vossen met een ‘lichte blessure’. De aanvaller heeft waarschijnlijk last van transferkoorts.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Racing Genk was vol goede moed begonnen aan hun openingswedstrijd, en dat vertaalde zich in een snel openingsdoelpunt. Al na zeven minuten hield Mboyo de bal goed bij in de zestien. Hij legde terug tot bij de aanstormende Hyland, die met een lage schuiver Pacovski verschalkte. Na die openingstreffer zakte Racing Genk wat terug, KV Mechelen profiteerde na een mooie actie van Claes. Hij bediende Sofiane Hanni, die helemaal vrijstond aan de tweede paal. De nieuwe middenvelder van KV Mechelen kon niet meer missen en schoof de 1-1 in de lege doelmond. Daarna kroop de vertwijfeling in het spel van Racing Genk, in twee minuten ging het van 1-1 naar 3-1 voor de thuisploeg. Eerst was het Adesanya die een rebound binnentrapte, daarna werkte Claes een goede aanval mooi af. Met een lage schuiver zette hij de 3-1 eindstand al voor de rust op het bord.

Na de koffie probeerde Genk nog iets terug te doen, maar toen Hyland na 54 minuten zijn tweede gele kaart, en dus rood, kreeg, moest Genk de hele tweede helft met tien verder. Een strenge beslissing van scheidsrechter Van de Velde. KV Mechelen kwam daarna niet meer in de problemen, het pakt de scalp van Racing Genk en meteen een eerste overwinning. Racing Genk moet dringend gaan bezinnen.

Overzicht: snelle ontslagen in de Belgische competitie

© JEFFREY GAENS

Op het einde van vorig seizoen kreeg Emilio Ferrera nog het voordeel van de twijfel, maar gisteren besliste het bestuur van KRC Genk de coach dan toch de bons te geven. Daarmee krijgt Ferrera de twijfelachtige eer de snelst ontslagen trainer ooit te zijn in de Belgische competitie.

Ferrera volgde vijf maanden geleden Mario Been op. Hij slaagde er nipte in om blauw-wit naar play-off I te loodsen, maar noch het seizoenseinde noch het begin van dit seizoen werden een succes.

In het verleden werden er wel al eens trainers vlug op de keien gezet, maar één speeldag is wel erg snel. Ferrera zelf werd in september 2001 kort na het begin van de competitie aan de kant geschoven door Beveren. Herbert Neumann deed nog slechter. In de zomer van 1995 nam hij het bij Anderlecht over van Johan Boskamp. Maar paars-wit sneuvelde meteen in de voorrondes van de Champions League en verloor de eerste twee competitieduels. Neumann mocht al op 12 augustus vertrekken.

Ook Willy Reynders werd in zijn rijk gevulde carrière al eens na twee speeldagen ontslagen. De Limburger was in 1999 aan de slag bij Lokeren toen hij na een 0 op 6 werd vervangen door Georges Leekens. Diezelfde Reynders was twee jaar eerder trouwens Fi Vanhoof opgevolgd toen die al op 15 augustus door Lokeren werd ontslagen.

In onze recente archieven vonden we nog één trainer die eveneens na de eerste speeldag opstapte: Philippe Saint-Jean. Hij verliet Bergen op 21 augustus 2008 na een 5-0-pandoering tegen AA Gent, officieel “wegens medische redenen”.

Racing Genk ontslaat Ferrera na 1 dag

Racing Genk heeft trainer Emilio Ferrera al na amper één speeldag van het nieuwe voetbalseizoen de laan uitgestuurd. Genk verloor zondag op de openingsspeeldag van KV Mechelen (3-1). Assistent-coach Pierre Denier zal de trainingen leiden tot er een opvolger is aangeduid.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen