Direct naar artikelinhoud

Kooklessen met marihuana mateloos populair in Amerika

In plaats van een stinkend stickie te roken, gebruiken Amerikanen liever marihuana in chocoladetruffels, een salade of zelfs een taartje. Nu deze softdrug in enkele Amerikaanse staten is gelegaliseerd voor zowel medisch- als recreatief gebruik haakt ook de voedingsmiddelenindustrie erop in. Veel research is nu gericht op de wijze waarop marihuana het best kan worden voorgeschoteld.

Een wietplantage in de Verenigde StatenBeeld anp

Inmiddels zijn al verschillende kookboeken verschenen met de beste marihuana-recepten. Kooklessen over de wijze waarop marihuana het best kan worden bereid, zijn mateloos populair.

Marihuana dat voor medisch gebruik dient, werd al veel langer in verschillende vormen ter beschikking gesteld. Zo wordt het gemengd met olijfolie en tincturen. Veel mensen die ondraaglijke pijnen lijden, hebben eerder ervaren dat op die wijze marihuana voor langere tijd verlichting kan brengen zonder dat ze er high van worden.

Pesto's
Naast hasj-thee en spacecake blijkt marihuana in vele producten te kunnen worden verwerkt: van pesto's tot alcoholische dranken, hoewel de combinatie alcohol en drugs mensen misselijk kan maken. Niettemin is er Bonghitters' Mota Mojito, een mix van in marihuana gedrenkte rum, munt en limoentjes. En Jamaican Me Crazy: een piña colada met cannabis. Andrew Schrot, eigenaar van de chocoladerepenfabriek BlueKudu in Denver, vertelde tegen persbureau AP dat hij zijn productie van repen met drugs heeft kunnen verdubbelen sinds verschillende staten het gebruik hebben gelegaliseerd. Hij verkoopt er nu duizend per dag voor prijzen tussen de 10 en 17 dollar. In staten waar het is gelegaliseerd (Colorado, Washington, Vermont) zijn nu ook zogenoemde cannabis-vriendelijke hotels ontstaan die populair zijn bij drugstoeristen.

De combinatie alcohol en drugs kan mensen misselijk maken. Niettemin is er Bonghitters' Mota Mojito, een mix van in marihuana gedrenkte rum, munt en limoentjes.
Een drankje met cannabis erin, sinds kort legaal in een aantal Amerikaanse staten.Beeld reuters

Economische voorspoed
De legalisering heeft de staten Colorado en Washington geen windeieren gelegd. In Colorado werken inmiddels 10 duizend mensen in de softdrugsindustrie met een omzet van 200 miljoen dollar per jaar. De staat int er tientallen miljoenen extra aan belastingen mee. In 2014 zou marihuana de staat tussen de 80 en 100 miljoen dollar aan extra inkomsten opleveren. En het trekt toeristen. En omdat drugstoeristen in de VS geen slechte naam hebben, worden die juist in de armen gesloten. Ook heeft de legalisering het politie- en gerechtelijk apparaat aanzienlijk ontlast.

Dat betekent niet dat er geen problemen zijn. Officiële verkopers in Colorado en Washington durven de opbrengsten vaak niet op de bank te zetten uit angst voor beslaglegging. Op federaal niveau geldt nog altijd een verbod. Ook lopen inwoners uit die staten een grote kans in andere staten, waar marihuana niet is gelegaliseerd, door de politie aangehouden te worden omdat zij het spul bij zich zouden kunnen hebben. Ook wordt nog uitgebreid gediscussieerd over de gezondheidsrisico's. Marihuana moet worden verhit om effect te hebben. Als het via de rook wordt geïnhaleerd zou het minder effect hebben dan als het via gekookt voedsel wordt gegeten.

In de staat Vermont die al ruimhartig marihuana toestaat voor medische reden maar mogelijk binnenkort ook recreatief gebruik wil toestaan, wordt scherp gekeken naar de maximumhoeveelheden die in producten kunnen worden verwerkt. Soms is de dosis in een koekje te hoog en zou slechts een kwart koekje moeten worden genuttigd - iets wat weinig mensen doen. Verwacht wordt dat dit najaar ook de staten Alaska en Oregon het marihuana-gebruik legaliseren.

Een 'wietautomaat' in ColoradoBeeld epa