© jan vorsselmans

“Tijd staat hier stil”

De kiesstrijd is begonnen in Malle. Schepen Paul Van Ham (N-VA) meldde aan de gemeenteraad dat hij voortaan als onafhankelijke zal zetelen, maar zijn taken wil blijven uitoefenen tot het einde van deze legislatuur.

JAN VORSSELMANS

Schepen van Mobiliteit en Milieu Paul Van Ham voelt zich al een hele poos niet goed meer in zijn vel binnen de coalitie van DBM, partij van burgemeester Harry Hendrickx, en N-VA, partij van OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Wouter Patho. “De kracht van verandering heeft niet gewerkt in Malle. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. We hebben de boot van de 21ste eeuw gemist en daar kan ik moeilijk mee leven. Niettemin wil ik als onafhankelijke schepen mijn mandaat met dezelfde gedrevenheid en overgave blijven uitoefenen tot einde 2018.”

Of Van Ham zich nog kandidaat gaat stellen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, zal moeten blijken. “Veel hangt af van wat de bevolking van mij verwacht, maar er zijn geen gesprekken met bepaalde partijen. Ik wil mijn taak als schepen blijven uitoefenen. De bal ligt in het kamp van N-VA en DBM. Het kan zijn dat ze mijn bevoegdheden afpakken, maar ik blijf schepen.”

In een eerste reactie noemt ex-partijgenoot Wouter Patho het vertrek van Van Ham onvermijdelijk. “Wederzijds begrip, vertrouwen en collegialiteit zijn essentieel om aan politiek te doen. Wanneer die basisvoorwaarden ontbreken, is het haast onvermijdelijk dat onze wegen scheiden. Het afdelingsbestuur neemt kennis van de mededeling en zal dit verder intern behandelen.”

Patho onderstreept dat de samenwerking binnen de huidige DBM/N-VA-meerderheid niet in gevaar komt. “Onze N-VA-ploeg werkt verder in het belang van Malle.”

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) betreurt de gang van zaken, al zag hij de bui al hangen. “Paul Van Ham is geen ploegspeler. Dat wordt nochtans van een schepen verwacht. Al onze beslissingen worden collegiaal genomen en daar had hij het vaak moeilijk mee. Dat er in bepaalde dossiers geen voortgang kwam, ligt voor een groot deel aan hem. Ik hoop dat hij zijn ambt teruggeeft aan N-VA. Als gewoon raadslid kun je wel een onafhankelijke positie innemen, maar voor een schepen liggen de zaken wel anders. Je kunt niet functioneren in een ploeg waarin het vertrouwen zoek is. Als Van Ham zijn bevoegdheden uit eigen beweging niet zou afstaan, dan zien we wel wat er moet gebeuren.”