Weg vrij voor privatisering Proximus en Bpost

© BELGA

De weg is vrij voor een privatisering van Proximus en Bpost, nu minister van Telecommunicatie en Post Alexander De Croo (Open VLD) er een wettelijk kader voor heeft gecreëerd. Dat meldt De Tijd woensdag. De vakbonden zijn echter niet bepaald enthousiast.

sdv, aro

Concreet zal de wet van 21 maart 1991 over de overheidsbedrijven worden gewijzigd, waardoor er geen hindernissen meer zullen zijn mocht de regering de twee bedrijven willen privatiseren. De overheidsparticipatie in Proximus en Bpost zal namelijk kunnen worden teruggebracht tot minder dan 50 procent plus één aandeel. Met de huidige koersen zou een verkoop van Proximus zo’n 6 miljard euro kunnen opbrengen, een privatisering van Bpost zou zo’n 2,5 miljard opleveren.

Daarnaast wil De Croo ook komaf maken met de politieke benoeming van bestuurders bij beursgenoteerde overheidsbedrijven. De aandeelhoudersvergadering zou de bestuurders voortaan moeten aanduiden, klinkt het, al zal de overheid daar als aandeelhouder wel nog een stem in hebben.

'Onverstandige strategie'

Bij de vakbonden wordt het nieuws niet goed onthaald. 'Het overheidsbelang in Proximus en Bpost verlagen of helemaal opgeven, is een onverstandige strategie waarbij uiteindelijk enkel verliezers overblijven: de Belgische staat, het personeel en de burger', reageert de socialistische bond ACOD. Het christelijke ACV Transcom is het daarmee eens. 'Beide bedrijven zijn beter af mét overheid', klinkt het daar.

De bonden zien ook het nut van een privatisering niet in. 'Zowel Proximus als Bpost presteert zeer goed, maakt winst en garandeert tegelijk een openbare dienstverlening aan de burger tegen een zeer schappelijke prijs. De plannen om te privatiseren zijn dus enkel ingegeven door platte commercie, zonder enige visie op het belang van de functie die beide bedrijven vervullen', klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen