Copiloot Lubitz ‘oefende’ rampvlucht Germanwings

© *

Woensdag presenteert het Franse agentschap BEA het tussentijds onderzoeksrapport naar het gecrashte vliegtuig van Germanwing. Andreas Lubitz, de copiloot die in maart het vliegtuig liet neerstorten in de Alpen, zou zijn manoeuvre al geoefend hebben bij de heenvlucht van Dusseldorf naar Barcelona. Ook maakte zijn vlieglicentie melding van een medisch probleem.

sndt, jva

Op 24 maart stortte vlucht 4U 9525 van Germanwings van Barcelona naar Dusseldorf neer in de Franse Alpen. Alles wijst erop dat copiloot Andreas Lubitz de deur van de cockpit op slot deed toen de piloot buiten was en nadien het vliegtuig liet neerstorten. De 150 inzittenden kwamen allemaal om.

Actie toen piloot cockpit verliet

Op de heenvlucht van Dusseldorf naar Barcelona, eerder diezelfde dag, zou Lubitz al een paar keer 'geoefend' hebben om het toestel snel te laten dalen. 'Ik weet niet wat er in het hoofd van de piloot speelde,' vertelt Remi Joty van het Franse agenschap BEA dat de ramp onderzoekt. 'Maar het is duidelijk dat hij een het vliegtuig manipuleerde en een gecontroleerde daling inzette die minuten duurde.'

De acties van copiloot Lubitz tijdens de ochtendvlucht vonden plaats toen de kapitein van de vlucht de cockpit even had verlaten. Een hoogteverlies van een dertigtal meter in een spanne van enkele minuten wordt door de boordcomputer ook niet als afwijkend geregistreerd.

Medisch attest niet vernieuwd

Het aeromedisch centrum van Lufthansa, waarvan Germanwings een dochtermaatschappij is, had in 2009 het medisch attest van Andreas Lubitz door zijn medisch behandelde depressie tweemaal niet vernieuwd. In juli van hetzelfde jaar kreeg Lubitz dan toch een medisch attest gekoppeld aan de voorwaarde van regelmatig medisch onderzoek bij de keuringsarts.

Dat toont aan dat de zaak van de man toen al aandachtiger werd gevolgd, zei Bea-directeur Rémi Jouty. Het medisch probleem was gekend. Het werd onderzocht en er werd een beslissing genomen.

Lubizt had in het verleden aan ernstige depressies geleden en zou, volgens gegevens die men op zijn computer aantrof, informatie over zelfdoding opgezocht hebben. Onderzoekers vonden ook (verscheurde) ziektebriefjes die aangaven dat hij niet hoorde te vliegen op de dag van de tragedie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen