Jimmy Perry, de vader van "Dad's Army", is overleden

In Groot-Brittannië is de tv-producer Jimmy Perry overleden. Hij was 93. Voor de iets meer ervaren tv-kijkers was Perry de man achter erg populaire komische series, vaak tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Onder meer "Dad's Army" of "Daar komen de schutters" was één van zijn belangrijkste creaties.

Perry werd in 1923 in Londen geboren. Hij was te jong om in de oorlog naar het leger te gaan, maar werd wel ingelijfd in de Home Guard, een verzameling van mannen die veelal te oud waren om te gaan vechten, maar in uniform wel het thuisfront moesten bewaken.

Die ervaringen inspireerden hem voor de komische serie "Dad's Army" die in 1968 door de BBC op het publiek werd losgelaten en negen jaar lang erg populair was. In Nederland en bij ons kwam de serie op de buis onder de naam "Daar komen de schutters". Het was een erg absurde serie in zwartwit over een aantal oude knarren die het thuisland moesten bewaken in afwachting van een Duitse invasie die er nooit gekomen is.

Perry schreef ook het scenario voor "It Ain't Half Hot Mum", een erg politiek incorrecte serie over Britse soldaten die tijdens de oorlog rondliepen in de jungle in Birma, nu Myanmar genoemd.

U zal wellicht ook "You Rang M'Lord?" kennen, een parodie op die andere populaire BBC-serie "Upstairs Downstairs" over het wedervaren van een rijke familie in een Londens herenhuis en het al dan niet onderdanige huispersoneel aan het begin van de 20e eeuw.

Perry schreef ook de muziek voor vele van zijn series en kreeg in 1978 de hoge onderscheiding OBE (Order of the British Empire). Lang voor het "Don't mention the war" van John Gleese in het legendarische "Fawlty Towers" was Perry de eerste die het Britse publiek kon doen lachen met een oorlog die velen onder hen zelf nog meegemaakt hadden.

 

Meest gelezen