NOS SportAangepast

Oranje Zwart grijpt naast EHL-zege

De hockeyers van Oranje Zwart zijn er niet in geslaagd de Euro Hockey League te winnen. In de finale bleek het Duitse Harvestehuder de betere in het nemen van shoot-outs, die noodzakelijk waren een winnaar aan te wijzen omdat het na zeventig minuten 2-2 was.

Ruim een week na de landstitel wist Oranje Zwart het feest dus niet compleet te maken door de dubbel in de wacht te slepen. Omdat Harvestehuder eerder dit jaar de Europese titel zaalhockey won, geldt dat wel voor de Duitse ploeg.

Afwachtende openingsfase

In een afwachtende eerste helft waren de kansen spaarzaam. Oranje Zwart vertoonde zich weliswaar vaker in de vijandige cirkel, maar de daaruit voortvloeiende doelpogingen brachten keeper Tobias Walter niet aan het wankelen.

Op slag van rust kwam de wedstrijd pas echt los. Sebastian Feller sloeg hard op de stick van Fareed Ahmed, hetgeen hem geel opleverde. Maar nog voor hij tijdelijk op de strafbank kon plaatsnemen, sloeg Gabriel Dabanch uit de voordeelsituatie op de lat.

Met een man meer zette OZ vervolgens even aan. Bob de Voogd versierde op listige wijze de eerste strafcorner van de wedstrijd. Walter keerde weliswaar de inzet van Van der Weerden, maar kon daarbij een tweede strafcorner niet voorkomen omdat hij de bal hoog wegwerkte.

In tweede instantie was Van der Weerden wel trefzeker, waardoor de teams met een 1-0 stand gingen rusten.

Doelpuntrijk derde kwart

Na de hervatting volgden de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Nicholas Spooner kon volledig vrijstaand in de cirkel de bal rustig controleren alvorens de bal onder OZ-doelman Mark Jenniskens door te schuiven.

Toch kwam OZ snel weer op voorsprong toen Rob Reckers uit de rug van zijn bewaker wegsloop en de met een stuiter voorgeslagen bal kon binnen tippen.

Een sterke periode van Harvestehuder aan het einde van het derde kwart leverde de club uit Hamburg drie strafcorners op rij op, waarvan de laatste door Michael Körper verzilverd werd.

In het laatste kwart was vooral Oranje Zwart op zoek naar de winnende goal, maar gescoord werd er niet meer. Walter ontpopte zich daarbij tot de grote sta-in-de-weg. Hij redde knap op doelpogingen van onder andere Sander Baart en De Voogd.

Die heldenrol nam de doelman mee naar de shoot-outs, want hij hield Dabanch, Robert van der Horst en Baart van het scoren. Alleen Jelle Galema kreeg de bal langs Walter. Omdat Harvestehuder drie van de eerste vier pogingen in een score omzette, gaat de beker naar de EHL-debutant.