Direct naar artikelinhoud
Songfestival

Kremlin vraagt aan Oekraïne om Russische kandidate toch te laten deelnemen

Julia Samoylova (Yulia Samoilova) die Rusland zou vertegenwoordigen met 'Flame Is Burning

Het Kremlin heeft Kiev vandaag verzocht om "terug te komen" op zijn beslissing om de Russische kandidate voor het Eurovisiesongfestival, Julia Samojlova, de toegang tot het Oekraïens grondgebied te ontzeggen. De finale van het liedjesfestival vindt dit jaar plaats op 13 mei in de Oekraïense hoofdstad.

"Volgens ons is die beslissing erg unfair en we hopen dat ze wordt herzien", verklaarde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov. Hij hoopt dat "de Russische kandidate alsnog mag deelnemen" aan het Eurovisiesongfestival.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU had de Russische kandidate gisteren verboden Oekraïne de komende drie jaar te betreden. De 27-jarige zangeres trad in 2015 op op het schiereiland Krim, dat door Rusland is aangehecht. Ze had daarvoor geen goedkeuring van Kiev. Oekraïne beschouwt het schiereiland als bezet Oekraïens grondgebied. Dat optreden kost de zangeres nu haar deelname aan de wedstrijd.

De beslissing zal de al gespannen relatie tussen Kiev en Moskou verder onder druk zetten. "Dit is een nieuwe schandalige, cynische en onmenselijke daad van de autoriteiten in Kiev", zei viceminister van Buitenlandse Zaken, Grigory Karasin woensdag in een eerste reactie.

De finale van het Eurovisiesongfestival vindt plaats in Kiev op 13 mei, de halve finales worden op 9 en 11 mei gezongen. De organisatie zei gisteren "ontgoocheld" te zijn door de beslissing van Oekraïne. "We moeten de wetten van het gastland respecteren, maar we zijn erg ontgoocheld door deze beslissing die ingaat tegen de geest van de wedstrijd", klinkt het.

De organisatie zei eerder al dat het de beslissing van Oekraïne omtrent de zangeres zal volgen. In het reglement van de liedjeswedstrijd staat dat "politieke gestes" niet zijn toegelaten. Woordvoerder Dave Goodman van de European Broadcasting Union (EBU) zei aan het Russische agentschap Tass wel dat de organisatie zal pogen een oplossing te vinden.

Samojlova raakte in haar kindertijd geleidelijk aan verlamd in haar benen en verplaatst zich sindsdien in een rolstoel.