Direct naar artikelinhoud

Staatsveiligheid had info over De Decker die ze niet aan het gerecht overmaakte

Armand De Decker.

De Staatsveiligheid had vragen bij de activiteiten van voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR), die zeker sinds 2011 in contact stond met Frankrijk, en had die informatie kunnen - zelfs moeten - overmaken aan het gerecht. Dat blijkt uit een verslag van het Comité I waar Belga lucht van kreeg. Het rapport vermeldt in het bijzonder de naam van voormalig administrateur-generaal Alain Winants.

Er lopen twee onderzoeken in Frankrijk en België tegen De Decker. De zaak gaat over de verkoop van helikopters door Frankrijk aan Kazachstan. Om die deal te laten doorgaan, is mogelijk corruptie gepleegd, met een wetswijziging als doel. De Decker ontkent die beschuldigingen. De burgemeester van Ukkel is op dit moment met ziekteverlof.

Rapport
De parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate behandelt vandaag het rapport van het toezichtsorgaan van de inlichtingendiensten. De voorzitter van het Comité I, Guy Rapaille, zal gehoord worden, net als de procureur des Konings van Brussel, Jean-Marc Meilleur.

Staatsveiligheid had info over De Decker die ze niet aan het gerecht overmaakte