"Dit is geen vluchtelingencrisis. Dit is wel beheersbaar"

Volgens Kenneth Roth van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de huidige vluchtelingenproblematiek waarmee de Europese Unie te maken krijgt geen echte crisis die niet beheersbaar is. Hij zegt dat in een interview met Terzake, op Canvas. Hij relativeert het vluchtelingenprobleem en haalt uit naar politici die vluchtelingen in een slecht daglicht plaatsen.

Volgens Kenneth Roth is de huidige toestroom aan vluchtelingen in Europa geen crisis die erger is dan ooit. "We hebben erger meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog", zegt hij.

Roth heeft het over een vluchtelingenstroom die in perspectief moet worden gezien: "Dit is minder dan een tiende van Ć©Ć©n procent van de bevolking vanĀ  de EU." Ter vergelijking: in Libanon vertegenwoordigen Syrische vluchtelingen nu 20 procent van de bevolking.

"Mijn ervaring is dat vluchtelingen de eersten zijn die willen werken", denkt Roth. Vluchtelingen uit oorlogslanden als Syriƫ willen volgens hem niet alleen werken, ze geven ook geld uit en creƫren op die manier jobs.

Hij heeft het niet zo voor politici die beweren dat vluchtelingen hier alles "opzuigen" wat de goede Belgen hebben verdiend. "Zo werkt het niet. Zij komen hier om hun leven te redden en een nieuw leven op te bouwen." Het ideetje van N-VA-voorzitter Bart De Wever om erkende vluchtelingen een apart statuut te geven, vindt Roth bedenkelijk. "Dat idee om vluchtelingen wat pijn te doen, getuigt van kwade wil." Human Right Watch heeft geen hoge pet op van "echte demagogen aan de rechterzijde die zeggen dat het gaat over jobs afpakken of de Europese cultuur veranderen".

De oorlog in Syriƫ is vandaag een van de hoofdoorzaken van de toestroom aan vluchtelingen die we nu zien. Dat heeft niet alleen te maken met de gevreesde terreurgroep IS, maar ook met het regime van president Bashar al-Assad. Kenneth Roth laakt de zogenoemde vatenbommen die het Syrische leger gebruikt. "Dat zijn geen militaire wapens, maar wapens die op burgers worden gedumpt."

"IS is verschrikkelijk, maar Assad doodt vandaag wal meer burgers dan IS", zegt Roth. Het Westen moet volgens hem een manier zien te vinden om die vatenbommen tegen te houden.

Meest gelezen