Storm zet heel dorp onder water

© *

© ptb

© ptb

© THV

© PTB

© PTB

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

West-Vlaanderen werd maandag zwaar getroffen door het stormweer. Zo stond het laagste punt van de dorpskern van Zillebeke voor een groot deel blank. Enkele woningen kregen water binnen en ook de plaatselijk begraafplaats liep gedeeltelijk onder.

Thijs Pattyn en Tommy Huyghebaert

Bekijk hier het volledige overzicht van de wateroverlast in Vlaanderen.

De zware storm, die eerst de rest van het land teisterde, hield ook lelijk huis boven West-Vlaanderen.

Zo stond in Zillebeke het dorp tussen het ontmoetingscentrum ’t Riet en de Sint-Catharinakerk volledig blank. Een tiental huizen dreigde onder water te lopen of kreeg effectief water binnen tot een tiental centimeter hoog op het gelijkvloers. “Drie woningen aan de linkerkant van de straat kregen water binnen”, zegt burgemeester Jan Durnez (CD&V/N-VA). “Het huis van een bejaarde vrouw werd het ergst getroffen. Aan de andere zijde van de straat deden de zandzakjes hun werk. Volgens een eerste rondgang bleven de kelders daar zelfs droog. Nu is het wachten op een droge periode, zodat het water kan wegtrekken.”

Volgens de burgemeester viel er in enkele uren tijd ruim 100 liter water per vierkante meter. Dat water komt zoals altijd van ’t Hooge naar Zillebeke toe, maar dit keer bleek het te veel om te slikken.

Van zodra de overlast dreigde, werd door de omwonenden en de hulpdiensten alles in het werk gesteld om het water buiten te houden. Zo werden er zandzakjes aangerukt en hielpen buurtbewoners elkaar ook met water buiten te trekken en te houden. “Ik heb zelf geen water binnen gekregen, maar kan beter een handje toesteken bij mijn buren”, zegt Serge Verbeke.

Op de gemeenteraad van komende maandag staat de aanpak van de nutsleidingen in de dorpskern van Zillebeke op de agenda. Dat is de eerste fase van het project dat de dorpskern van Zillebeke moet vernieuwen. Heel belangrijk in het project is de bouw van een gescheiden rioleringsstelsel dat ervoor moet zorgen dat het water vlotter weg kan om dit soort situaties te vermijden.

Motorrijder ontsnapt, gelegenheidscafé tegen de vlakte

Ook op andere plaatsen in de regio veroorzaakte het weer maandag heel wat schade. Zo kroop een motorrijder door het oog van de naald nadat een grote boom net naast hem de grond raakte. De Nederlander reed op de grens van Nieuwpoort en Oostduinkerke in de Pelikaanstraat toen de metershoge boom vlak naast hem plots kraakte en viel. Alleen het laatste deel van de motor werd geraakt waardoor de man viel. Hij liep lichtere verwondingen op.

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) liet maandag nog preventief enkele bomen rooien in dezelfde straat. “Ik wil geen risico nemen. De bomen waarvan de wortels al begonnen te bewegen en klaar stonden om tegen de grond te gaan, zijn gekapt.”

In Zonnebeke liepen delen van de Wervikstraat, Ieperstraat, Boudewijnpark en Memorial Museum onder.

In de Zeelaan in Koksijde en in de Koenraadstraat en de Dikkebusstraat in Heuvelland ruimde de brandweer omgewaaide bomen op.

Het uit bierbakken opgetrokken gelegenheidscafé De Vette Forel dat het feestcomité van Lo tijdens de kermisweek uitbaat, ging maandagmiddag deels tegen de vlakte door een hevige windstoot. Een tiental bierbakken kwam op de botsauto’s terecht, gelukkig zonder materiële schade aan de kermisattractie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen