© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Minder dan helft van bussen rijdt uit, 17 procent Antwerps stadspersoneel staakt

In heel Vlaanderen ondervindt De Lijn hinder door de acties van het gemeenschappelijk vakbondsfront in de openbare diensten. Dat meldt de openbaarvervoersmaatschappij in een stand van zaken van de situatie om 6 uur, al voegt ze er wel aan toe dat nog niet alle chauffeurs zijn uitgereden. “De situatie kan in de loop van de ochtend nog veranderen.”

In de provincie Antwerpen is de hinder groot: in de stad rijdt minder dan de helft van de bussen en iets minder dan drie kwart van de trams. Op tramlijnen 6, 9, 10, 11 en 12 is er weinig tramverkeer, op de andere lijnen rijdt er ongeveer 50 procent van de trams.

In de regio’s Mechelen en Turnhout en vanuit de stelplaats Vaartkaai rijdt ongeveer drie kwart van alle bussen.

Reizigers kunnen voor een actuele stand van zaken per lijn terecht op www.delijn.be .

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stad Antwerpen

De staking heeft ook gevolgen voor de dienstverlening van de stad. Van het totale Antwerpse stadspersoneel staakt 16,7 procent.

Stadsloketten

Alle stadsloketten zijn open. Op sommige locaties kan er mogelijk enige vertraging genoteerd worden.

Stedelijk contactcenter en stadswinkel

De sluikstortlijn, biblijn, afsprakenlijn, grofvuillijn, infolijn en het OCMW Informatiepunt kennen geen problemen. De stadswinkel is gewoon open.

Huisvuilophaling en containerparken

De nachtinzameling van maandag op dinsdag is probleemloos verlopen. Alle containerparken zijn gesloten en openen woensdag pas weer de deuren.

Bibliotheken, cultuurcentra en jeugddiensten

Bibliotheek Permeke en de meeste andere bibliotheken zijn vandaag open. Vier bibliotheken zijn gesloten: Viswater (Berendrecht), Vredegerecht (Borgerhout), Kielpark en Luchtbal. In bibliotheek Couwelaar (Deurne) en Bist (Wilrijk) sluiten de deuren vanavond uitzonderlijk om 17 uur. Bibliotheek Sint-Andries heeft vandaag zijn vaste sluitingsdag.

Alle cultuurcentra zijn open. Enkel Vrijetijdscentrum De Schelde in Zandvliet blijft gesloten. Ook de negen jeugddiensten zijn open.

Stedelijke musea en erfgoedinstellingen

Alle stedelijke musea zijn open, met uitzondering van Museum Mayer van den Bergh en het Letterenhuis. Het Middelheimmuseum sluit uitzonderlijk de deuren om 17 uur.

Zwembaden en sportinstellingen

Alle stedelijke sportlocaties zijn open, behalve zwembad Arena tot 15 uur. Vanaf 17 uur sluit ook buurtsporthal Parkloods de deuren.

AG Stedelijk Onderwijs

Vandaag blijven ongeveer 1 op de 10 stedelijke kleuter- of lagere scholen gesloten door de vakbondsactie. De leerlingen werden vooraf per brief verwittigd en worden opgevangen in nabijgelegen stedelijke scholen. In het stedelijk secundair onderwijs is de impact van de staking minder groot en zijn alle scholen open.

Kinderopvang (stedelijke opvanglocaties)

Van de 26 locaties voor stedelijke kinderopvang zijn er 12 gedeeltelijk open (dus niet voor alle leefgroepen) en 14 gesloten. De ouders werden van tevoren verwittigd.

OCMW

Alle OCMW-diensten en sociale centra zijn open volgens de normale openingsuren.

Het Maagdenhuismuseum heeft vandaag zijn vaste sluitingsdag.

Zorgbedrijf Antwerpen

Bij Zorgbedrijf Antwerpen heeft de actie geen grote impact op de dienstverlening.

Treinverkeer

Om 9 uur reed in Vlaanderen ongeveer 45 procent van de treinen, iets minder dus dan bij het begin van de ochtendspits, toen dat nog 50 procent was. In Wallonië rijden nagenoeg geen treinen, meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

“Op de lijnen kust-Gent-Brussel en Antwerpen-Brussel zitten we op 40 procent, en op de lijn Leuven-Brussel rijdt 30 procent van de treinen”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Hij verwacht niet dat de situatie in de loop van de dag nog fors zal wijzigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER