© BELGAIMAGE

Eddy Merckx riskeert rechtszaak voor corruptie

Ex-wielrenner Eddy Merckx riskeert een rechtszaak voor actieve corruptie. Hij wordt ervan verdacht een politiechef te hebben omgekocht zodat hij 48 fietsen kon verkopen aan de lokale politie van Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis. In ruil zouden de chef en zijn vrouw elk een dure fiets gekregen hebben, schrijft La Dernière Heure dinsdag. “Er is nog geen eindvordering opgesteld”, zegt het Brusselse parket. Het is dus nog niet duidelijk of Merckx vervolgd zal worden.

gjs

De zaak draait rond drie personen: de voormalige korpschef van de politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst), Gerald Noo, hoofdcommissaris Philippe Boucar en wielerlegende Eddy Merckx.

Commissaris Boucar, die bekendstaat als een expert inzake het hooliganisme in België en enkele belangrijke functies bekleedde bij de politie van Brussel Zuid, kwam in april 2008 in opspraak toen onderzoeksrechter Van Espen huiszoekingen liet uitvoeren in zijn privéwoning en in het commissariaat waar hij werkte. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar corruptie. De commissaris werd ervan verdacht geschenken gekregen te hebben en zou ook voordelen in natura genoten hebben. Een autohandelaar zou hem en andere politiemensen wagens ter beschikking gesteld hebben voor privéreizen.

Prijzen doorgespeeld

Boucar wordt er ook van verdacht dat hij Eddy Merckx inlichtte over een aanbesteding voor 48 fietsen voor de politie van Anderlecht. Boucar zou op vraag van Merckx in de enveloppen van de andere mogelijke leveranciers hebben geneusd en hun prijzen hebben doorgespeeld. Bovendien zouden ze de datum op zijn offerte hebben vervalst. In ruil voor die vriendendienst zouden de politiechef en zijn vrouw elk een topmodel van Merckx cadeau gekregen hebben.

Zowel Merckx als politieman Boucart hebben hun onschuld altijd staande gehouden. Eerder verklaarde de ex-wielrenner al dat hij de politie nooit fietsen cadeau deed en dat alles op factuur staat.

Twee jaar cel?

Het gerechtelijk onderzoek naar die feiten, dat in 2007 al begon, is onlangs afgesloten en de onderzoeksrechter heeft het dossier overgemaakt aan het parket. Dat heeft, in tegenstelling tot wat La Dernière Heure dinsdag schrijft, nog geen eindvordering opgesteld. Het is dus nog niet duidelijk of het Merckx, de twee politiemannen en een tiental andere verdachten in het dossier zal vervolgen.

Als het parket het dossier overmaakt aan de raadkamer en dat de Kannibaal doorstuurt naar de rechter, riskeert hij twee jaar cel wegens het omkopen van een ambtenaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER