Pukkelpop bant Belgische artiesten naar kleine podia

© kb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Op 14 augustus trapt Pukkelpop zijn 29ste editie af. Het festival in Kiewit zette dat gisteren nog eens in de verf en loste drie nieuwe namen. Met 218 acts is de affiche zo goed als compleet.

dvg

Ook plaatste de organisatie de podiumindeling op haar website. Dat gaf weinig verrassingen: grote namen als Editors, Queens of the Stone Age en The National staan op het hoofdpodium, de overige artiesten zijn netjes verdeeld over de zeven tenten op het festivalterrein.

Wel opvallend is het kleine aantal Belgen dat op de grote podia speelt. Met 48 binnenlandse artiesten biedt Pukkelpop een recordaantal Belgische acts aan, maar slechts drie ervan spelen op de Main Stage. In de Marquee – de grootste tent op de weide – zijn dat er amper twee.

De kleinste tent, de Wablief, kleurt traditiegetrouw tricolore. Daar zitten vooral lokale groepen en aanstormende talenten bij. Maar dit jaar moeten ook gevestigde waarden van bij ons, zoals Diablo Blvd en School Is Cool, zich tevreden stellen met een plaatsje in de Wablief. Zelfs Magnus, het populaire danceproject van Tom Barman, speelt er. Daardoor moeten de Belgen opboksen tegen grote internationale namen, terwijl tal van onbekende buitenlanders wel een kans krijgen op de grote podia.

‘Wij maken zulke keuzes weloverwogen’, vertelt organisator Chokri Mahassine. ‘Een hele zomer lang spelen deze Belgische artiesten op tal van andere festivals. Pukkelpop wil echter iets nieuws aanbieden. Hoe exclusiever de act, hoe beter het plekje dat hij krijgt. En dat weten ze: wij stellen onze planning telkens op in overleg met de artiesten.’

Eén feit staat vast: net als ieder jaar staan de festivalgangers op Pukkelpop voor enkele moeilijke keuzes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen