© ss

Jonge vrouwen getuigen over seksisme in studentenkringen: “Pretslet van het jaar”

Hoewel de Vrije Universiteit Brussel zegt een voortrekkende rol te spelen op vlak van gendergelijkheid, is de mentaliteit bij studenten niet altijd zo progressief. Sommige doop- en studentenkringactiviteiten krijgen al snel een vrouwonvriendelijk kantje. Dat is althans wat vier meisjes vertellen in het studentenblad ‘De Moeial’.

nadb

Tijdens haar eerste dag van het academiejaar aan de Vrije Universiteit Brussel moest Amber deelnemen aan de zogenaamde “Miss Marleentje”-verkiezing. Die activiteit staat gepland als verplichte les in het lessenrooster van het eerste bachelorjaar Kinesitherapie en Lichamelijke Opvoeding. Daardoor moeten alle studenten deelnemen, dus ook diegenen die niet kiezen voor een studentenkring of een doop.

Tijdens de missverkiezing moeten alle meisjes zich laten beoordelen door studenten op een tribune. Ze moeten sensueel dansen, hun beste kwaliteiten laten zien en in de finale zelfs een lapdance geven.

“Eerst begreep ik niet goed wat er aan de hand was”, zegt Amber. “Daarna voelde ik me gewoon rot. Ik voelde me al zo onzeker op mijn eerste dag en dan werden we nog eens onderworpen aan zo’n vleeskeuring.”

“Pretslet van het jaar”

Een andere activiteit in studentenkringen van de VUB is de jaarlijkse Popoll. Dat is een verkiezing over alle facultaire en regionale kringen heen. Onder meer de prijzen voor ‘Beste TD van het jaar’, ‘Slechtste TD van het jaar’, ‘Beste schacht(in) van het jaar’ en ‘Beste café van het jaar’ worden dan uitgereikt. Maar er wordt ook bepaald wie de prijs voor ‘pretslet’, ‘manhoer’, ‘beste tetten’ en ‘paardenlul’ wint.

Aan het studentenblad vertelt Olivia over het moment waarop zij tot ‘pretslet van het jaar’ werd uitgeroepen. “Ik moest al mijn moed bijeenrapen om mijn winst te gaan aanvaarden”, vertelt ze. “Toen ik op het podium was geklommen en mijn schaamte had weggemoffeld, begon de genomineerde student voor ‘manhoer van het jaar’ me te kussen en betasten zonder toestemming.”

Een situatie die haar enorm hard raakte. “Ik heb me toen sterk gehouden, maar vanbinnen was ik gebroken. Niemand beseft hoeveel impact zoiets heeft. Mensen vergeten gewoon dat je een persoon bent. Je wordt gereduceerd tot een begrip. Iedereen zag me als ‘pretslet’, en niet meer voor wie ik echt was.”

“Spijtig dat het zo seksistisch moet zijn”

Ondanks hun ervaringen - en die van andere studentes - zeggen ze geen spijt te hebben dat ze zich hebben laten dopen. “Het concept vind ik echt prima. Maar het is spijtig dat het soms zo seksistisch moet zijn”, klinkt het.

“Natuurlijk worden hier enkel de extreme kanten van het studentenleven belicht en is het kringleven van de VUB niet meer doordrongen met grensoverschrijdend gedrag dan op andere universiteiten. Het kringleven is er vooral om plezier en vrienden te maken, en zal dat ook altijd blijven”, staat nog ter verduidelijking aan het einde van het artikel.

“We zitten verveeld met de zaak”

Woordvoerder Sicco Wittemans geeft aan de krant Het Laatste Nieuws toe dat de VUB verveeld zit met de zaak. “We zijn absoluut tegen seksisme, vandaar ook het meldpunt voor ongewenst gedrag dat we in mei hebben opgericht. In onze codex staat ook nadrukkelijk dat deelname aan dopen enkel kan op vrijwillige basis en dat de mentale en fysieke integriteit nooit mag aan getast worden.”

Het probleem is dat studentenverenigingen aan de VUB onafhankelijk zijn en niet worden gecontroleerd door de universiteit. Maar Jana Verelst van de studentenraad neemt de zaak ernstig en zal actie ondernemen. “We gaan met de overkoepelende studentenraad praten. Zolang studenten zelf willen meedoen aan de activiteiten en het ludieke inzien, moeten we niet ingrijpen. Maar zodra studenten er zich niet goed bij voelen, moeten we dat wel doen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer