© JEFFREY GAENS

Half jaar geleden kritiek na ongeval, vanavond supporteren voor vriend

Na een maandenlange inactiviteit maakt zaalvoetballer Robrecht Petronciana van tweedeklasser Zutendaal vanavond zijn seizoensdebuut in eigen huis tegen Auto 5 Genk. Hoewel ze haar verjaardag viert, komt vriendin Jasmijn Poesen hem aanmoedigen. Het jonge koppel sluit zo symbolisch een nare periode af. Een zwaar auto-ongeval in april zette hun wereld op zijn kop.

Jo Trekels

Een boom en een klap, op nog geen kilometer van thuis. Veel meer wil Petronciana niet kwijt over die bewuste dag.

“Ik was voortdurend bij bewustzijn en besef dat we uiteindelijk veel geluk gehad hebben”, stelt de 23-jarige jongeman uit Wiemismeer. “Ikzelf had mijn heup uit de kom, een gebroken enkel en een scheur in mijn buikspieren. Jasmijn daarentegen was er veel erger aan toe. Zij verbleef bijna vier weken op intensieve zorgen en werd in een kunstmatige coma gehouden. We zijn op korte tijd snel volwassen geworden. Gelukkig zijn we allebei bijna volledig hersteld. Jasmijn wil haar school hervatten en gaat al opnieuw fitnessen. Ikzelf volg een VDAB-opleiding om kennis te maken met de zorgsector. We willen zo snel mogelijk ons oude leven oppakken.”

© CN

Stoppen

Het voetbal is voor Petronciana altijd een belangrijk deel van zijn leven geweest. Dat gaat ook nu zo blijven. Al was dat lang geen uitgemaakte zaak.

“Het kraakbeen uit mijn enkel werd verwijderd”, verduidelijkt hij. “Eigenlijk waren er dus maar twee opties, zei mijn chirurg. Ofwel moest ik stoppen met voetballen, ofwel leren functioneren met een beperkte flexibiliteit. Het is het tweede geworden. Mijn enkel voelt stijf aan. Ik mank nog een beetje, maar met een tape valt het wel mee. Ik wil nu ook de trainingen op het veld bij Termien hervatten. Ik heb conditioneel nog veel werk en weet niet of ik mijn oude niveau nog kan halen. We zien wel. Ik ben blij dat we er nog zijn. Ik weet van waar ik kom. Letterlijk stap voor stap heb ik aan mijn terugkeer gewerkt. In het begin kon ik niet stappen. Nadien ging ik weer lopen, daarna voetballen. Na enkele wedstrijden bij de satellietploeg, mocht ik vrijdag mee met de eerste ploeg naar Schoten. Een geweldig gevoel!”

Vandaag volgt dan de eerste thuismatch. Tegen Auto 5 Genk, dat de sporthal deelt. En uitgerekend op de dag dat Jasmijn 22 kaarsjes uitblaast. Bijzonder.

“Ik denk dat we gaan shoppen”, glimlacht Robrecht. “We maken er een Jasmijn-dagje van. ’s Avonds komt ze dan mee naar de match. We maken een speciaal tafeltje in de cafetaria vrij voor Jasmijn en haar vriendinnen. Ik ben zo blij dat Jasmijn weer de oude is. Haar herstel was voor mij het allerbelangrijkst en is ook een enorme motivatie om mij ook weer op mijn hobby te storten. Ik wil haar ook via deze weg een hele fijne verjaardag toewensen.”

Vanavond 21.15u: Fortuna Lindenhof Zutendaal - Auto 5 Genk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer