Direct naar artikelinhoud
Brexit

Wat nu voor de vroegere Britse eurocommissaris Jonathan Hill?

De vroegere Britse eurocommissaris Jonathan Hill gaat bij een advocatenkantoor aan de slag.

De vroegere Britse eurocommissaris Jonathan Hill mag onder voorwaarden aan de slag bij een advocatenkantoor. Dat heeft de Europese Commissie vandaag meegedeeld.

Hill nam ontslag na het Brexit-referendum van juni vorig jaar. Uitgerekend op de dag dat de Britse regering formeel de onderhandelingen over het Britse vertrek lanceert, besloot de Commissie in te stemmen met twee nieuwe jobs die de voormalige Britse eurocommissaris wil uitoefenen.

Hill wordt één van de zes onafhankelijke directeuren bij The Times Newspapers. Die job heeft geen link met zijn vroegere werk bij de Europese Commissie en stelt dan ook geen problemen. Zijn baan als adviseur bij advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer LLP daarentegen vereiste wel nader onderzoek. Hill was bij de Commissie verantwoordelijk voor financiële stabiliteit, financiële diensten en de eenmaking van de kapitaalmarkten.

Om belangenconflicten te vermijden, heeft de Commissie op basis van een advies van haar ad hoc ethisch comité een aantal voorwaarden gesteld. Tijdens de achttien maanden durende afkoelingsperiode mag Hill geen advies geven over financiële diensten en mag hij niet voor rekening van Freshfields en zijn klanten lobbyen bij de Commissie rondom zaken die te maken hebben met zijn vroegere portefeuille.

Hill werd bij de Europese Commissie opgevolgd door Julian King. King is in het Berlaymontgebouw belast met het veiligheidsbeleid.