© Fotolia

Test-Aankoop eist afschaffing ‘tampontaks’

Test-Aankoop eist de afschaffing van de zogenaamde “tampontaks”. Intieme verzorgingsproducten, zoals tampons en maandverbanden, worden vandaag nog aan 21 procent btw belast in België. De consumentenorganisatie meldde donderdag in een persbericht dat ze samen met de actiegroep “Belgisch en Regelvrij” aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt zal vragen om het btw-tarief op dergelijke hygiëneproducten te verlagen naar zes procent.

“Producten voor intieme hygiëne zoals tampons, maandverbanden en menstruatiekuipjes zijn ontegensprekelijk basisproducten. Ze worden door miljoenen vrouwen overal ter wereld gedurende 40 jaar van hun leven gebruikt”, zei Test-Aankoop in het persbericht. Hoewel de btw op basisproducten vastligt op 6 procent, worden deze hygiëneproducten toch getaxeerd aan 21 procent. “Het is tijd om hier een einde aan te stellen”, aldus de consumentenorganisatie.

In 2006 werd al een wetsvoorstel ingediend om de btw op producten voor de intieme hygiëne te verlagen van 21 naar 6 procent, maar dat werd niet goedgekeurd. In Frankrijk werd de “tampontaks” onder druk van protest en manifestaties al verlaagd van 20 naar 5,5 procent. In het Verenigd Koninkrijk vallen producten voor de intieme hygiëne eveneens onder het verlaagde btw-tarief van 5 procent.

Test-Aankoop steunt het initiatief “Belgisch en Regelvrij” en vraagt aan minister Van Overtveldt om het btw-tarief op dergelijke hygiëneproducten te verlagen van 21 naar 6 procent. Ook lanceerde de consumentenorganisatie een petitie, die kan getekend worden op www.testaankoop.be/minderbtw .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER