Broers Dardenne kunnen geschiedenis schrijven in Cannes

De film "Deux jours, une nuit" van Jean-Pierre en Luc Dardenne is opgenomen in de officiële selectie voor de Gouden Palm op het 67e Filmfestival van Cannes. De Belgische cineasten kunnen de prijs voor de derde keer winnen, iets wat geen enkele cineast hen ooit voordeed. Het Filmfestival van Cannes vindt plaats van 14 tot en met 25 mei 2014.

"Deux jours, une nuit" van de broers Dardenne kan op het 67e Filmfestival van Cannes de Gouden Palm in de wacht slepen. Als Jean-Pierre en Luc Dardenne de hoofdprijs winnen in Cannes, dan schrijven ze geschiedenis. Nooit eerder won een cineast de Gouden Palm drie keer.

De broers Dardenne werden eerder bekroond met de Gouden Palm in 1999 voor "Rosetta" en in 2005 voor "L'enfant". De andere cineasten die de hoofdprijs in het verleden twee keer in ontvangst mochten nemen, zijn Francis Ford Coppola, Alf Sjöberg, Bille August, Emir Kusturica, Shohei Imamura en Michael Haneke.

Festivalsamensteller Thierry Frémaux en de president van het Filmfestival van Cannes Gilles Jacob hebben tijdens een persconferentie het voorlopige programma van het Filmfestival van Cannes voorgesteld. In de officiële selectie zijn op dit ogenblik al achttien films opgenomen.

De komende editie wordt een blij weerzien met vertrouwde namen als Ken Loach (Jimmy's hall), Mike Leigh (Mr Turner), Tommy Lee Jones (The homesman), Jean-Luc Godard (Adieu au langage) en David Cronenberg (Maps to the stars).

Ook de film "La meraviglie" van Alice Rohrwacher is geselecteerd in de officiële competitie. De Belgische acteur Sam Louwyck vertolkt een van de hoofdrollen in de film met onder anderen Monica Belluci en André Hennicke. Louwyck is bekend van onder meer "Rundskop" en "Any way the wind blows".

De 67e editie van het Filmfestival van Cannes vindt plaats van 14 tot en met 25 mei. Door de Europese verkiezingen vindt de prijsuitreiking dit jaar niet op zondag, maar op zaterdag, plaats.

Meest gelezen