Viktor & Rolf bezorgt ballet ‘gevaarlijke tutu’s’

© Het Nationale Ballet

Het Nederlandse modeduo Viktor & Rolf heeft kostuums ontworpen voor de nieuwe voorstelling Dutch Doubles van Het Nationale Ballet. Maar hun innovatieve kijk op de klassieke tutu maakt het dansen er niet gemakkelijker op.

edm

In Dutch Doubles, dat woensdagavond voor het eerst werd opgevoerd, brengt Het Nationale Ballet vier verschillende wereldpremières waarbij de choreografen telkens samenwerken met bekende Nederlandse kunstenaars. De Fin Jorma Elo kon rekenen op het creatieve talent van ontwerpers Rolf Snoeren en Viktor Horsting, beter bekend als Viktor & Rolf.

Het ontwerpersduo lieten zich voorheen al inspireren door het ballerinathema voor een kledingcollectie, maar mochten nu de klassieke tutu onder handen nemen. En dat hebben ze heel grondig gedaan. ‘We zijn stukken gaan afsnijden, insnijden, bijna alsof het een taart is’, vertelde Snoeren eerder deze week in de Nederlandse krant NRC.

Dat resulteerde in totaal verschillende tutu’s voor de solisten: de ene is tot een volmaakte halve cirkel gereduceerd, uit een andere is een taartpunt gesneden, van nog een ander exemplaar werd een kwart ‘afgezaagd’ en de vierde lijkt onder een grote perforator te zijn gelegd.

Maar de meest verrassende tututransformatie is het uniform van de acht danseressen van het corps de ballet. Zij dragen voor de gelegenheid een vierkante tutu. Door zo radicaal te breken met de klassieke tutu krijgt de toeschouwer een visueel schouwspel dat voorheen niet mogelijk was, maar er komen ook moeilijkheden bij kijken.

‘Deze tutu’s zijn zo hard en scherp geworden, dat de jongens gewond raakten. Geen schrammetjes, maar tot bloedens toe. Oorspronkelijk zouden ze alleen een witte maillot dragen, nu krijgen ze vesten van kogelwerend materiaal’, aldus Snoeren. ‘Wij vonden het wel mooi: tutu’s zien er zo fragiel uit, maar ze zijn heel scherp. Dit zijn gevaarlijke tutu’s.’

De tutu’s waren bovendien niet goedkoop. In één tutu van Viktor & Rolf zit namelijk tien vierkante meter tule, twee meter stof en tachtig werkuren. En dat kost bij elkaar 2.500 euro. Per tutu. Daarom startte Het Nationale Ballet enkele maanden geleden een nieuwe crowdfundingactie, waarbij cultuurliefhebbers een donatie mochten doen.