Direct naar artikelinhoud

Joni Mitchell (71) op intensive care, maar 'wakker en optimistisch'

Folkzangeres Joni Mitchell is met spoed opgenomen in het ziekenhuis. 'Ze is inmiddels wakker en optimistisch. Ze ondergaat testen op de intensive care, we laten het zo snel mogelijk weten als we meer weten', is te lezen op de officiële website van de zangers.

Joni Mitchell in 1996 op de Grammy'sBeeld anp

Mitchell werd dinsdag bewusteloos gevonden in haar huis. Onderweg naar het ziekenhuis was de 71-jarige zangeres alweer bij bewustzijn. 'Steek een kaarsje aan en zing een liedje. Laten we alle goede wensen haar kant op sturen', staat er te lezen op haar website.

In een interview met Billboard Magazine zei Mitchell afgelopen december dat ze een zeldzame huidziekte heeft, waardoor ze niet kan optreden. Of het te maken heeft met deze ziekte is nog niet bekend.

Mitchell begon haar carrière als een straatmuzikant in Canada en vertrok eind jaren '60 naar Californië om haar geluk te beproeven in de levendige folk- en hippiescene.

Ze breekt door met haar tweede album Clouds (1969), met het bekende Both Sides Now. Met dit album wint Mitchell een Grammy voor beste folkartiest. Opvolger Ladies of the Canyon een jaar later bevat onder meer de grote hit Big Yellow Taxi. Meesterwerk Blue maakt ze ze in 1971. Het album staat op plek 30 van Rolling Stones top 500 beste albums allertijden.

In totaal bracht Mitchell 19 officiële albums uit. De laatste in 2007.