Pop-upbegraafplaats krijgt vaste stek

© krv

© krv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het schepencollege van Houthulst besliste om de pop-upbegraafplaats uit de broeken van Merkem een vaste stek te geven op de gemeentelijke begraafplaats Ter Ruste. Deze pop-upbegraafplaats vraagt aandacht voor de vele zelfdodingen in de Westhoek.

RONNY VANHOOREN

‘Op aangeven van de provincie West-Vlaanderen zijn we op zoek gegaan naar een definitieve inplantingsplaats voor deze pop-upbegraafplaats. Meerdere pistes waren mogelijk. Uiteindelijk koos het schepencollege voor de gemeentelijke begraafplaats’, zegt schepen Jeroen Vandromme (CD&V).

‘Op de gemeentelijke begraafplaats bevinden zich links van de ingang twee grote percelen groen. Het deel dichtst bij de openbare weg zaaien we in met veldbloemen en de witte Ytongstenen zullen daartussen maximaal tot hun recht komen. Als gemeente willen we blijvend aandacht vragen voor de hoge zelfmoordcijfers en willen we de nabestaanden een plaats van herdenking aanbieden’, vervolgt Jeroen Vandromme.

Om te vermijden dat deze pop-upbegraafplaats kapot zou gaan, werden de stenen vorig najaar verhuisd naar een hoger gelegen weide bij het kanaal Ieper-IJzer.

‘Ondertussen zijn alle stenen weggehaald en opgestapeld in een loods. Ze krijgen straks op de gemeentelijke begraafplaats hun definitieve plaats. De gemeente staat in voor de organisatie, de inrichting en het onderhoud van de site. We kregen heel wat ondersteuning van provinciaal gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (SP.A) en we zijn van plan om verder samen te werken rond zelfmoordpreventie’, besluit Jeroen Vandromme.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen