Tom Boonen traint voor Parijs-Roubaix: bedenkelijk pr-stuntje?

© BELGA

© Mediahuis

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Je zou er haast een flauwe aprilgrap in vermoeden. ­Vorige week heette het nog dat Tom Boonen er met moeite een eerste trainingsritje opzitten had. Zelfs ­slapen lukte, aldus zijn directe entourage, maar matig met die gehavende elleboog en schouder. Maar één tweet van Marc Coucke later en plots komt diezelfde Boonen zelfs in aanmerking voor Parijs-Roubaix. Dat hij sinds 9 maart geen wedstrijd meer gereden heeft, dat ­elke dokter de wenkbrauwen zou fronsen bij dit medisch haastwerk, dat zijn conditie onvermijdelijk een flinke knauw heeft gekregen… Het lijkt wel allemaal bijzaak. Zelfs voor de leiding van Etixx-Quick Step die er ­gisteren als de kippen bij was om aan te kondigen dat Boonen alvast de verkenningen voor de Ronde en Roubaix meepikt.

Wim Vos

Waarom? Waarvoor? Willen ze bij Etixx-Quick Step het pr-stuntje van hun gulle mecenas uit Oostende niet verpesten en gaan ze daarom gewillig mee in het verhaal van de miraculeuze genezing van hun kopman? Of wil Etixx-Quick Step in deze wielerhoogdagen zelf graag zijn publicitaire graanzak meepikken en beseft het dat zelfs een halve ­Boonen dan nog altijd ­interessanter is dan welke andere topfitte renner ook? Toegegeven, dan werkt hun aanpak wel. Ook deze krant zal vanochtend met pen en camera uitrukken om ­gretig verslag uit te brengen van de eerste publieke kilometers van Boonen sinds De Val. Zelfs al weten we haast zeker dat over enkele dagen de droge melding volgen zal dat Parijs-Roubaix toch nog ietsje te vroeg komt voor Boonen.

Of is het de ploeg menens? En overwegen Lefevere en co. daadwerkelijk om Boonen volgende week zondag door de hel van Roubaix te sturen? Het maakt de situatie er niet minder bedenkelijk op. Parijs-Roubaix is een loodzwaar monument, een van de taaiste wedstrijden op de kalender. Allesbehalve geschikt voor frêle schouders. Wie hier een renner laat starten die wekenlang niet of nauwelijks heeft gefietst, laat staan een behoorlijke wedstrijd heeft betwist, die gooit meteen ook alle wielerwetten overboord. Dan mag elke wielertrainer zijn oefenschema’s hier en nu ­verfrommelen.

Of zou het zo ver gekomen zijn dat Etixx-Quick Step een stuurloos schip is zonder Boonen? Dat alleen hij de Terpstra’s en Stybars van zijn ploeg in het gareel kan houden en een einde kan maken aan hun verwarrende ­finales van de jongste dagen? Lefevere mag hopen van niet. Als straks een topfitte renner de plaats moet ruimen voor een nauwelijks herstelde Boonen, is dat al ­dubieus. Als zijn ploeg niet zonder Boonen winnen kan, is dat een regelrechte blamage voor al die andere kopstukken van Etixx-Quick Step.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen