© WAS

Laatste bezoek aan schepen naast het Steen

Het Maritiem Park aan de Scheldekaaien naast het Steen gaat bij de komst van de Tall Ships Races naar Antwerpen voor de laatste keer open voor het publiek. De collectie verhuist naar het toekomstige Maritiem Museum op het Eilandje.

Patrick Van de Perre

De maritieme collectie onder de afdaken 22 en 23 is onderdeel van het Museum aan de Stroom (MAS) en verdwijnt binnenkort aan de Scheldekaaien. Uitzonderlijk zal het Maritiem Park tijdens de Tall Ships Races in Antwerpen, van 7 tot 10 juli, gratis open zijn voor het publiek. Het zal meteen de laatste keer zijn dat de collectie nog kan bezocht worden op die plek. De uitzonderlijke opening van het park is een initiatief van de vzw Vrienden van het Scheepvaartmuseum.

Inventariseren

“Voorlopig zullen de schepen nog wel een tijdje blijven staan aan de Scheldekaaien. We hebben tijd nodig om alles wat er staat te inventariseren en uit te zoeken welke schepen en bootjes aan renovatie toe zijn”, zegt de conservator maritiem erfgoed van het MAS, Jef Vrelust.

Die inventarisatie is al een tijdje aan de gang. “De meeste objecten staan nu onder een zeil waardoor het niet zo veel moeite kost om ze tijdelijk opnieuw tentoon te stellen. Wanneer de boten precies verhuisd zullen worden is nog niet duidelijk”, gaat Jef Vrelust verder.

Droogdokkenpark

Het nieuwe Maritiem Museum komt aan het Droogdokkenpark op het Eilandje en moet in 2023 klaar zijn. Nog dit jaar wordt gestart met de aanleg van een getijdenpark langs het Droogdokkenpark en de bocht van de Schelde.

In een latere fase wordt gestart met de bouw van het Maritiem Museum zelf. Dat zal niet alleen een museum zijn, maar ook een belevingscentrum waar mensen kunnen kijken naar hoe schepen worden hersteld. Het gaat om een gebied van in totaal 15 hectare. Ook de boten van het Maritiem Park zullen daar op termijn een plekje krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER