© Joren De Weerdt

"Prijskaartje Woon-bal voor gemeente baart zorgen"

De kostprijs voor het geplande Woon-balproject in de stationsomgeving zal ook een grote investerig van de gemeente vergen. Dat zegt raadslid Jan Zander (Vlaams Belang).

Bert Provoost

In de Nijlense gemeenteraad is druk gedebatteerd over het project, dat zorgt voor een nieuwe infrastructuur voor voetbalclub Kfc Nijlen en ruimte schept voor een 150-tal woningen. Het A-veld van Kfc Nijlen aan Ophoven wordt verkocht aan een projectontwikkelaar en met dat geld wordt door de club een totaal nieuw voetbalcomplex gebouwd op de plaats waar nu de jeugdterreinen liggen in de Goorstraat.

Er werd nu een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan voorgesteld, dat er voor zorgt dat de gronden van bestemming gewisseld worden. Ook het kader voor de publiek-private samenwerking werd voorgelegd. Zo is het de bedoeling dat een jury de projecten van kandidaat-kopers gaat beoordelen op basis van hun bod én de architecturale waarde van het project. Ook de aankoop van de gronden, die nu nog eigendom zijn van het OCMW van Lier, werd opgenomen voor een bedrag van 660.000 euro. “De gemeente koopt en zal de gronden dan later verhuren aan de voetbalclub”, verduidelijkte schepen van Ruimtelijke Ordening Veerle Boeckxstaens (Nijlen & U).

Op het financiële luik kwam kritiek vanuit de oppositie. “We zijn niet tegen de plannen. Wat ons wel zorgen baart is het prijskaartje dat hier aan vasthangt voor de gemeente. Eerder werd gezegd dat de kostprijs voor onze gemeente 660.000 euro zou zijn. Maar dat is enkel nog maar het bedrag voor de aankoop van de gronden. Zo moet er onder andere ook nog een voetbalparking, een speeltuin, een fiets- en wandelverbinding en eventueel een Finse piste met groenaanleg aangelegd worden. In totaal gaat het om 1,3 miljoen”, waarschuwde Jan Zander van Vlaams Belang.

Volgens Zander leven de recreatieve voetbalclubs nu ook in onzekerheid. “Ze moeten hun bestaande huurcontract opzeggen vooraleer de verkoop kan gebeuren. Dat is een onzekere situatie. Wat als er geen nieuw akkoord volgt?”

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) benadrukte dat de gemeente dat niet zal laten gebeuren. “We zullen de terreinen niet verhuren aan Kfc Nijlen als er ook niet met de recreatieve ploegen zoals Vera een afspraak is. Na het opzeggen van hun overeenkomst zal meteen een nieuwe ondertekend worden”, beloofde hij.

Bij N-VA gaven ze aan blij te zijn dat er in sport geïnvesteerd wordt. “Die 150 woningen met zo’n 400 extra inwoners zullen heel wat verkeer meebrengen. Is daar wel voldoende rekening mee gehouden? En stel dat er ergens een probleem opduikt en het hele project niet kan doorgaan. Dan gaat de gemeente moeten opdraaien voor alle studiekosten”, merkte Jinse Van den Bogaert op.

Bij Groen hadden ze in tegenstelling tot andere partijen alleen maar positieve woorden klaar voor de plannen. “Het is een goed project en de bevolking wordt goed geïnformeerd”, oordeelde Ferdi Heylen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER