Bedrijfsleider weet wie 50.000 euro aan materiaal stal, maar politie kan niet ingrijpen

René Willemen weet exact wie er met 50.000 euro aan materiaal van zijn bedrijf vandoor is gegaan, maar hij kan niet ingrijpen. “Het Belgische gerecht werkt veel te traag. Mijn materiaal is al lang verkocht”, zucht de zaakvoerder.

Dennis Van Damme

Op 4 juni kreeg Willemen NV, een bedrijf in de Herman De Nayerstraat in Kontich dat in tuinmachines doet, een Nederlandse klant over de vloer die tuinmateriaal wilde huren. Hij nam voor zo’n 50.000 euro (exclusief btw) aan materiaal mee: een houtversnipperaar van 35.000 euro en een zitmaaier van 15.000 euro. Maar hij bracht de spullen nooit terug.

“Op 8 juni werden onze toestellen te koop aangeboden op verschillende zoekertjessites”, vertelt zaakvoerder René Willemen. “We hebben daarvan aangifte gedaan bij de lokale politie. Wij hebben alle gegevens van de klant: waar hij woont en werkt, waar de garageboxen liggen waar de foto’s van de machines werden gemaakt. Ik ben zelfs persoonlijk op het adres in Kerkrade geweest. Mijn materiaal zag ik niet - ik was waarschijnlijk net te laat - maar aan de hand van de foto’s op de zoekertjessites wist ik wél dat het de juiste locatie was. Toch kan de politie niet ingrijpen. De Nederlandse politie zegt dat men niets kan doen zonder het Belgisch gerecht.”

Doorverkocht

De politiezone Hekla bevestigt dat er een proces-verbaal is opgesteld en doorgestuurd naar het Antwerpse parket. Dat bevestigt op zijn beurt dat er een onderzoek loopt naar de diefstal. “Aangezien er op Nederlands grondgebied moet worden opgetreden, moeten wij een rechtshulpverzoek uitvaardigen”, zegt parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo. “Uiteraard begrijpen we dat een benadeelde graag wil dat er snel wordt gehandeld. Maar wij moeten de procedure volgen.”

Volgens René Willemen zijn er sinds de diefstal op zijn terrein nog mensen slachtoffer geworden van dezelfde dieven. Omdat het dus mogelijk om georganiseerde misdaad gaat, kwam het dossier bij de federale gerechtelijke politie terecht en die wil allicht een grondig onderzoek voeren. Maar voor René Willemen gaat het allemaal veel te traag. “Omdat er nu meer dan twintig dagen zijn verstreken zonder dat men kan ingrijpen, is mijn materiaal zo goed als zeker doorverkocht. Het staat wel internationaal geseind, maar de kans dat ik het terug zie, is miniem. Mijn grootvader, geboren in 1897, had een telefoon met een draaischijf. Maar zelfs met al onze moderne communicatiemiddelen slaagt men er niet in om een simpele dief te vangen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER