© EPA

Sevilla forceert uitstekende uitgangspositie tegen Shakhtar Donetsk

In de heenwedstrijd van de halve finale van de Europa League heeft Sevilla zich een uitstekende uitgangspositie bij elkaar gevoetbald op bezoek bij Shakhtar Donetsk. Dankzij een strafschop tien minuten voor tijd werd het 2-2 in Lviv, de terugwedstrijd wordt volgende week op Spaanse bodem afgewerkt.

Jarit Taelman

Shakhtar en Sevilla zorgden voor een aangenaam schouwspel in de eerste helft. Titelhouder Sevilla ging van bij de aftrap op zoek naar een belangrijk uitdoelpunt en drukte thuisploeg Shakhtar in het openingskwartier met de rug tegen de muur. De eerste echte kans was meteen goed voor een doelpunt. Gameiro devieerde de bal slim in de loop van Vitolo, die fluks verdediger Rakitsky uitkapte en door de benen van doelman Pyatov de logische 0-1 in doel trapte.

Maar wie dacht dat Sevilla daarna zou doorstomen richting een tweede doelpunt, kwam bedrogen uit. In een stil Lviv - Shakhtar speelt zijn thuismatchen op 1.200 kilometer van thuishaven Donetsk - nam Shakhtar daarna de wedstrijd overtuigend in handen. Onder impuls van een Zuid-Amerikaanse voorhoede, met Taison en vooral Marlos als exponenten, kwamen de Oekraïners steeds beter in de wedstrijd. Na 23 minuten werkte Marlos beheerst af na een verre bal van Rakitsky, de verdediging van Sevilla stond te slapen en doelman Soria kon de bal alleen maar binnen kijken. En elf minuten na de gelijkmaker legde uitblinker Marlos na een prachtige beweging op de linkerflank de bal perfect op het hoofd van Stepanenko, die de 2-1 hoog tegen de touwen kopte. Sevilla was nochtans goed aan de match begonnen, maar lag na 45 minuten in de touwen.

With a little help from my friends

Na de rust schakelde Sevilla weer een versnelling hoger, maar doelman Pyatov leek gemakkelijk stand te houden: Gameiro, Vitolo en co kregen de bal er maar niet in, en als het dan toch lukte werd het doelpunt afgekeurd wegens (bijzonder nipt) buitenspel. Acht minuten voor tijd was het dan toch prijs, al had Sevilla daar wat hulp nodig van Shakhtar-aanvaller Ferreyra. Die speelde een onzichtbare wedstrijd in de aanval, en haakte Gameiro ongelukkig in de eigen zestien. De bal logischerwijs dus op de stip, Gameiro faalde niet en scoorde voor de vierde Europa League-match op rij. Sevilla-invaller Michael Krohn-Dehli zag het niet meer gebeuren: de Deense middenvelder viel in de 59ste minuut in, maar moest tien minuten later alweer naar de kant met een vreselijke knieblessure.

Shakhtar-coach Lucescu deed nog even de wenkbrauwen fronsen door in de extra tijd drie gelijktijdige wissels door te voeren, maar zijn vreemde beslissing leek zelfs even vruchten af te werpen toen de thuisploeg in de vier minuten toegevoegde tijd nog druk en enkele kansen kon ontwikkelen. Al was er ook een pijnlijke gele kaart voor kapitein Dario Srna, waardoor de charismatische Shakhtar-kapitein de terugwedstrijd in Sevilla geschorst moet uitzitten.

Sevilla zal zijn handen volgende week nog vol hebben met dit goed spelende Shakhtar, maar met deze uitslag kan het toch met een gerust gevoel naar de terugmatch toeleven. Die wordt volgende week donderdag gespeeld. De finale vindt plaats op woensdag 18 mei in het St. Jakob-Park in het Zwitserse Bazel.