Zangers "Despacito" niet blij met propagandaversie Venezolaans president

De Venezolaanse president Nicolas Maduro gooit zomerhit "Despacito" in de strijd om zijn bevolking aanstaand weekend naar de stembus te lokken. Dan wordt er gestemd over een grondwetswijziging. Zangers Daddy Yankee en Luis Fonsi zijn er niet over te spreken dat hun nummer gebruikt wordt voor politieke propaganda.
AFP or licensors

Oorwurm "Despacito" is niet enkel de zomerhit van het moment: intussen is de versie van het sensuele nummer met gastzanger Justin Bieber ook het meest gestreamde lied aller tijden. Het is dus geen toeval dat president Maduro uitgerekend dat nummer uitkiest om op een schijnbaar onschuldige manier een politieke boodschap mee te verspreiden.

In zijn wekelijks televisieprogramma "Sundays with Maduro" stelde de Venezolaanse president een remix van "Despacito" voor. In de nieuwe liedjestekst stelt hij zijn plan voor een omstreden grondwetswijziging voor, "voor de eenheid en vrede van ons land", zo klinkt het in het begin van het nummer. In de bijhorende videoclip is te zien hoe een vrolijke Maduro zijn bevolking aanmoedigt om mee te klappen en hem te volgen.

"Despacito", wat "traag" betekent, zou de Venezolaanse bevolking stappen vooruit kunnen zetten, aldus Maduro. "Gebruik eerder een stem dan wapens om je ideeën te uiten", zo klinkt de aangepaste tekst ook nog. Naar eigen zeggen heeft Venezuela een grondwetswijziging nodig om de stabiliteit wat te laten terugkeren. Maduro lijkt volgens critici echter op weg naar een dictatuur. Het rommelt al langer in het land, en er zijn geregeld harde confrontaties tussen manifestanten en de politie.

(lees voort onder de video)

Zo klinkt de Maduro-versie van "Despacito"

Protest op sociale media

Zangers en auteurs van "Despacito" Daddy Yankee en Luis Fonsi zijn niet te spreken over de zet van Maduro. De Puerto Ricanen vinden het niet kunnen dat hun nummer gekaapt wordt om aan politiek te doen. 

"Ik maak muziek om mensen ervan te laten genieten. Mijn liedjes dienen niet als propaganda om mensen, die schreeuwen voor hun vrijheid, mee te manipuleren. Mijn toestemming hiervoor is nooit gevraagd", zo laat Fonsi weten via sociale media.

Daddy Yankee postte op Instagram een veelzeggende foto van Maduro met een dik rood kruis erover. "Dat je illegaal ons nummer naar je hand zet, verbleekt bij de misdaden die je pleegt in Venezuela", schrijft hij. "Jouw dictatoriaal regime is geen grap, niet in Venezuela maar ook niet elders in de wereld." Of beide zangers los van dit protest op sociale media stappen willen ondernemen tegen Maduro, is niet duidelijk.

Ter vergelijking: het originele "Despacito"

Meest gelezen