"Creativiteit nodig om boek onder aandacht te houden"

Ondanks de onheilsberichten van de laatste dagen ziet de toekomst van de boekensector er lang niet slecht uit. Dat zegt André Vandorpe, voorzitter van Boek.be, bij de start van de 78e Boekenbeurs. "Toch zal de sector de komende jaren sterk en creatief uit de hoek moeten komen om zijn plaats binnen de cultuursector te handhaven. We kunnen dat doen door in te zetten op strips, digitale boeken en onze bekende topauteurs."

"Het is een cliché, maar boeken zullen altijd blijven bestaan. Maar we opereren in Vlaanderen en Nederland in een relatief klein taalgebied. Dat betekent dat we creatief uit de hoek zullen moeten komen om aandacht te blijven trekken", verduidelijkt Vandorpe.

Toch wil hij niet gezegd hebben dat de aangekondigde besparingen in de culturele sector per definitie een negatieve impact zullen hebben op de boekenmarkt. "Het klopt dat we de komende jaren geen extra financiële middelen moeten verwachten van de Vlaamse regering, maar het gaat om meer dan de budgetten alleen."

"De Vlaamse regering heeft zich nadrukkelijk positief uitgelaten over het belang van onze sector", nuanceert Vandorpe. "We moeten samen bekijken hoe we tot gerichte acties kunnen komen om het boek onder de aandacht te houden. In dat opzicht moeten we de overheid er zelf van overtuigen dat we onze plaats binnen de cultuursector waard zijn. Daar is creativiteit voor nodig."

Focus op strips, digitale boeken en grote namen

De Antwerpse Boekenbeurs probeert traditiegetrouw voor ieder wat wils aan te bieden. Dit jaar ligt de focus onder meer op strips.

"De laatste 5 jaar zitten strips in Vlaanderen echt in de lift. Dat is een trend waar we graag op inspelen", zegt Vandorpe. "Samen met de uitgevers zijn we op het idee gekomen om het stripgenre open te trekken. We willen er op de Boekenbeurs jong en oud mee aanspreken. Er is onder meer een sketchbattle en een stripparcours. Mensen kunnen in de digitale hoek hun eigen stripverhaal creëren. En Alex Agnew is als peter ook de ambassadeur van de strip hier."

Verder maakt de Boekenbeurs deze editie ruimte voor de digitale ontwikkelingen in de sector in een e-paviljoen. "In die digitale hoek kunnen bezoekers op een speelse manier ontdekken wat e-boeken precies zijn, bijvoorbeeld met speciale leesbrillen. Het digitale fenomeen is er. Dat is positief. We willen die ontwikkelingen omarmen."

Verder kunnen bezoekers van de Boekenbeurs traditiegetrouw bekende auteurs komen spotten. "Vaste waarden als Tom Lanoye en Dimitri Verhulst zijn aanwezig. We zetten ook Pieter Aspe in de kijker, omdat hij 20 jaar bezig is als thrillerauteur. En we verwachten veel van Lena Dunham, de Amerikaanse actrice uit de serie "Girls" die haar eerste boek komt voorstellen."

"Mikken op 150.000 bezoekers"

De Boekenbeurs loopt traditioneel van 31 oktober tot en met 11 november. Dit jaar valt het grootste deel van deze periode niet samen met de herfstvakantie. "Een ongelukkige timing", zegt Vandorpe daarover. Toch is hij ervan overtuigd dat dit geen grote impact zal hebben op de bezoekerscijfers.

"We bieden speciale tarieven aan de komende week en we plannen speciale themadagen, bijvoorbeeld rond de "Game of thrones"-hype. We mikken dit jaar op 150.000 bezoekers", meent hij.

Ook de recente onheilsberichten over de toekomst van de boekensector (onder meer over het opdoeken van uitgeverij "De Bezige Bij", nvdr) zullen volgens Vandorpe weinig invloed hebben op de bezoekersaantallen. "Dat is een intern gegeven binnen onze sector, maar onze bezoekers zijn daar niet mee bezig. Ze komen naar hier voor het gevarieerde aanbod. Al geef ik wel toe dat de timing van die mediaberichten niet bepaald gunstig was."

Jonas Roosens

Meest gelezen