Direct naar artikelinhoud

Gemeente Den Haag heeft geen vertrouwen meer in ADO

De gemeente Den Haag trekt haar handen af van ADO. Volgens het college van burgemeester en wethouders is er bij de eredivisionist geen sprake van een gezonde bedrijfsvoering. De gemeente heeft grote bezwaren tegen de begroting die de directie van ADO Den Haag zonder goedkeuring van de gemeente heeft ingediend bij de KNVB.

Hui Wang, eigenaar van ADO Den Haagverlaat het Kyocera stadion.Beeld anp

De gemeente besloot donderdag haar zogeheten prioriteitsaandeel in de club terug te geven. De gemeente nam dit belang in ADO toen de club in 2008 ternauwernood gered werd van een faillissement. Op die manier kon het college van B en W de vereniging controleren en zo mogelijk nieuwe problemen voorkomen.

Nu het aandeel geen middel is gebleken om goed toezicht uit te oefenen, kan de gemeente naar eigen zeggen niets anders dan zich terugtrekken. Wim Deetman, oud-burgemeester van Den Haag en trainer en oud-voetballer Martin Jol stapten vorige week al uit de raad van commissarissen omdat ze niet de gelegenheid kregen om toezicht uit te oefenen.

Onvoldoende gedekt

Den Haag stelt dat ADO via de ongeautoriseerde begroting meerjarige verplichtingen probeert aan te gaan die onvoldoende zijn gedekt. Ook kan de gemeente niet leven met een afspraak tussen de directie van ADO en UVS, het bedrijf van de Chinese eigenaar van de club.

Door die overeenkomst zou de Haagse voetbalclub structureel afhankelijk worden van externe financiering. Op die manier zou de macht van de grootaandeelhouder verder worden uitgebreid. De gemeente zegt er de afgelopen periode alles aan te hebben gedaan om oplossingen te vinden die de club duurzaam in een gezond financieel vaarwater zouden brengen. ADO Den Haag verklaarde donderdag de keuze van de gemeente te betreuren.

Een deel van de oppositie in de Haagse gemeenteraad reageerde verontwaardigd op het besluit van B en W. Men vindt de ADO 'het laatste zetje de Chinese afgrond in' heeft gekregen.