© BELGA

Michel D'Hooghe over fraudebeschuldiging: 'Zal onschuld bewijzen'

Ook Michel D’Hooghe, voormalig voorzitter van de Belgische voetbalbond en Club Brugge, werd aan de tand gevoeld in het onderzoek naar corruptie binnen wereldvoetbalbond FIFA bij de toewijzing van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Dat melden verschillende Britse media. Onze landgenoot zou nu, samen met vier andere leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA, onderwerp zijn van een nieuw onderzoek van de Amerikaan Michael Garcia. ‘We kunnen dit niet bevestigen, noch ontkennen. Dat is een zaak voor de Ethische Commissie’, meldde een FIFA-woordvoerster aan het Duitse persagentschap dpa. D'Hooghe zelf stelt dat hem geen schuld treft.

Michiel Verheirstraeten, Jef Van Hoofstat, Wim Conings

Michel D’Hooghe, hoofd van de Medische Commissie en lid van het Uitvoerend Comité van FIFA, zou samen met niemand minder dan de Duitser Franz Beckenbauer, de Spanjaard Angel Maria Villar Llona, de Thai Worawi Makudi en de Chileen Harold Mayne-Nicholls (hoofd van het inspectieteam van het biedingsproces) zijn verhoord door het onderzoeksteam rond de Amerikaan Michael Garcia. De vier moeten volgens The Telegraph een disciplinaire sanctie vrezen wegens belangenvermenging en inbreuken op de ethische code. D’Hooghe was één van de 22 FIFA-leden die destijds de WK’s van 2018 en 2022 toewezen aan respectievelijk Rusland en Qatar.

D’Hooghe gaf in 2011 al toe een duur schilderij te hebben gekregen van iemand uit de Russische entourage, iets wat hij sindsdien ook steevast bestempelt als ‘een vergiftigd geschenk’. Maar er zijn ook banden met Qatar want zijn zoon, Pieter D’Hooghe, werkt sinds 2012 in het Aspetar-hospitaal van Doha. Zelf verklaarde Pieter D’Hooghe altijd dat hij die job heeft gekregen louter en alleen omwille van zijn vaardigheden als sportarts. ‘Ik heb mijn zoon nooit ingeruild voor een stem voor Qatar’, liet Michel D’Hooghe eerder al optekenen. ‘Mijn familie was juist erg ontgoocheld dat hij zijn succesvolle job in België opzegde om naar Qatar te gaan.’

Ook nu ontkent D'Hooghe weer dat hem schuld treft in een reactie aan de VRT. 'Op 19 november had ik een vergadering met de Ethische Commissie van de FIFA waarbij alle onduidelijkheden uitgeklaard werden. Eerstdaags volgt hiervan een officiële bevestiging. Ik heb me in deze zaak dan ook niets te verwijten en zal dit te gepasten tijde bewijzen.'

Zaak blijft voor beroering zorgen

De FIFA concludeerde twee weken geleden op basis van het onderzoek naar mogelijke corruptie bij de toewijzingen van de WK’s van 2018 en 2022 dat Rusland en Qatar vrijgepleit konden worden van corruptie. Michael Garcia, die het onderzoek voerde, ging echter in beroep tegen deze conclusies. ‘De beslissing van de voorzitter van de juridische kamer bevat tal van onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en de conclusies die nauwkeurig beschreven worden in het rapport van de onderzoekskamer’, zo verklaarde hij toen. Na een ontmoeting met Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de Ethische Commissie van de FIFA, werd er vervolgens beslist een bijkomend onderzoek te starten, ook naar ‘een aantal individuen’.

Onder meer de Nederlandse en de Belgische Voetbalbond (KBVB) hebben reeds volledige inzage in het rapport gevraagd. België en Nederland waren kandidaat om samen het WK 2018 te organiseren, het Belgisch-Nederlandse bid is momenteel het enige dat geen beschuldigingen van corruptie aan te wrijven valt. Ook de Britse regering heeft gisteren aan de Wereldvoetbalbond gevraagd om het FIFA-rapport omtrent de WK-toewijzingen openbaar te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal