© Chris Nelis

Met hoofdpijn naar spoed en in rolstoel naar huis

Aangezet door wat hoofdpijn en dubbelzicht veranderde voor de 50-jarige Ronny Wissels en zijn gezin twee jaar geleden het leven van de ene dag op de andere. Na een opeenvolging van aandoeningen raakte Ronny verlamd en gekluisterd aan een rolstoel. Om te voorkomen dat hij naar een instelling moet, organiseren zijn collega’s van het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL) op 11 juni een benefiet. Het geld wordt gebruikt om zijn huis aan te passen voor het gebruik van een rolstoel.

Chris NELIS

“Ronny klaagde in december van 2015 over hoofdpijn en dubbelzicht”, doet zijn echtgenote Lydia de Graaf het relaas. “Ik was er niet gerust in en ben voor de zekerheid met hem naar de spoed van campus Sint-Jan van het ZOL gereden. Blijkbaar had hij een trombose en hebben ze hem meteen een trombolyse toegediend. Daarbij wordt met sterke medicatie gestold bloed in een bloedvat opgelost. Nadien kreeg hij een epileptische aanval en raakte hij in coma. 55 dagen heeft hij zo tussen leven en dood gezweefd.”

Geen instelling

Ronny werd weer wakker, maar het bleef slecht nieuws regenen. “Hij had in zijn coma een hersenvliesontsteking gekregen met als gevolg dat hij verlamd raakte, tijdelijk blind werd en met een spraakstoornis kampte. Dat was verschrikkelijk. Hij was voordien immers altijd heel vitaal en sportief. Maar nu is hij voor de rest van zijn leven gekluisterd aan een rolstoel en is hij aangewezen op permanente zorg. Onze kinderen Jordy (27) en Cedric (22) springen bij. Gelukkig maar. Maar ik ben genoodzaakt om van een voltijdse naar een halftijdse baan te gaan. We kunnen ook wel voor hem laten zorgen in een instelling. Maar dat zien we echt niet zitten. Hij is helder van geest. Ook voor hem zou het verschrikkelijk zijn om niet meer thuis te kunnen zijn.”

Traplift

Toch is het net daar dat het schoentje wringt. “Mijn inkomen is danig gedaald, net zoals dat van Ronny. Maar we hebben, zoals iedereen, wel een huis om af te betalen. Bovendien staan we voor een gigantische kost om het huis te laten aanpassen zodat Ronny er met zijn rolstoel kan bewegen. Ronny werkte voor het ZOL als basismedewerker in de centrale sterilisatie. Zijn collega’s hebben nu een benefietactie opgezet om aan middelen te geraken waarmee we een rolstoeltraplift in ons huis kunnen betalen. Aanvankelijk stond ik wat sceptisch tegenover de actie. Misschien ook wel omwille van schaamte. Maar uiteindelijk kunnen we niet anders. Het is bovendien een actie waarmee ze hun vriendschap met Ronny onderschrijven. En ook dat doet hem zichtbaar deugd.”

Op zondag 11 juni is in het restaurant van campus Sint Jan van het Ziekenhuis Oost Limburg een steakdag. Ook andere gerechten zijn mogelijk. Je kan er eten tussen 11.30 uur en 14 uur en tussen 17 en19 uur. Info en inschrijvingen via benefiet.ronny@gmail.com of 0468/14.51.69.