Wielrenner Matiz (15) sterft nadat hij fractie van seconde twijfelde over parcours

© Marc Van Hecke, Gino Coghe

“Matiz droomde ervan om wielrenner te worden. Alles stond in het teken van de koers. Ik begeleidde hem vaak op training, met mijn brommertje.” Peter Vander Poorten stond in de startzone toen hij zaterdag vernam dat zijn zoon Matiz (15) een zwaar ongeval had ­gehad. Hij moet bij de verkenning van het parcours een fractie van een seconde in de war zijn geweest, en nam op een kruispunt zijn bocht te breed. Hij kwam onder de wielen van een bus terecht en overleefde het niet.

Dirk Coosemans, John De Vliegher en Jan Lion

Het dodelijke ongeval gebeurde zaterdag om 14 uur. Matiz Vander Poorten uit Ophasselt bij Geraardsbergen was met enkele ploeggenoten van Tieltse Renners aan het opwarmen voor de Grote Prijs Opel Mortier, die om 15 uur van start zou gaan in Vinkt, een deelgemeente van Deinze.

Nog voor het parcours was afgesloten, waren de jongens zoals gebruikelijk het traject al aan het verkennen. Matiz deed dat samen met één ploeggenoot. Een gemeentearbeider die steentjes aan het wegvegen was, zag precies wat er gebeurde. “De jongens kwamen uit de Vaarzeelstraat en moesten normaal aan het kruispunt de Heerdweg rechts opdraaien.”

Matiz reed voorop toen hij het kruispunt naderde, waar hij voorrang moest verlenen. “Hij pakte zijn bocht wel heel breed, net toen een bus van De Lijn kwam aangereden. De chauffeur probeerde nog uit te wijken naar links, maar het was te laat.” De klap was zo hard dat de voorruit van de bus barstte. Matiz bleef zwaargewond liggen. Zijn ploeggenoot kon wel op tijd remmen en is ongedeerd.

Fractie van een seconde

Giel Brabry, een andere ploeggenoot van Matiz, vermoedt dat de renner een fractie van een seconde in de war is geweest. “Ik hoorde dat hij het kruispunt had willen oversteken terwijl we eigenlijk naar rechts moesten.”

Het kan best dat Matiz even in de war is geweest, vernamen we ook bij de koersorganisatie en bij burgemeester Jan Vermeulen van Deinze. “In buur­gemeente Meigem zou zondag ook gekoerst worden. Dat parcours raakt het onze op die plek en de borden verboden parkeren stonden ook al op dat stuk rechtdoor”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen