© Wim Hendrix

Brug van den Azijn vanaf maandag afgesloten: zo zal de nieuwe versie eruit zien

De ‘Brug van den Azijn’ wordt vanaf maandag 3 juli afgesloten. De brug boven het Albertkanaal op de grens van Deurne en Merksem wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe, hogere brug. In maart 2018 moet alles klaar zijn.

Jan Stassijns

Het Albertkanaal is de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Jaarlijks wordt via het kanaal maar liefst 40 miljoen ton aan goederen vervoerd. Het Albertkanaal houdt zo al elk jaar twee miljoen vrachtwagens uit de file, omgerekend zijn dat achtduizend vrachtwagens per dag. De Vlaamse regering wil nog beter doen en investeert daarom in de verhoging van alle 62 bruggen over het kanaal. De verhoging tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers te laten passeren, in plaats van het maximum van drie vandaag.

31 van de 62 bruggen zijn al afgewerkt. Nog 31 te gaan dus en maandag 3 juli starten de werken aan de eerstvolgende brug: de zogenaamde ‘Brug van den Azijn’ op de grens van Deurne en Merksem.

Omleiding via Sportpaleis

Vanaf maandag tot eind maart 2018, wanneer de werken afgerond moeten zijn, is er geen verkeer mogelijk. Er wordt een omleiding voorzien via de Theunisbrug, aan het Sportpaleis, zowel voor het wegverkeer, busverkeer als voor de fietsers. In het weekend van 15 en 16 juli wordt de Vaartkaai onderbroken om de Azijnbrug af te breken. Vanaf 29 juli is er opnieuw geen verkeer mogelijk op de Vaartkaai en dat tot eind oktober.

De nieuwe metalen boogbrug die de Brug van den Azijn vervangt, komt op dezelfde plaats als de oude brug en heeft een totale overspanning van 123 meter. Het aantal rijstroken blijft behouden en aan beide kanten komen vrijliggende eenrichtingsfietspaden en voetpaden. Begin mei werd de IJzerlaanbrug, tussen de Noorderlaan en Merksem, al afgebroken en vervangen door een voetgangers- en fietsersbrug. Als de werken aan de Azijnbrug zijn afgerond in maart 2018, zijn de Theunisbrug aan het Sportpaleis en de Hoogmolenbrug in Schoten aan de beurt.

De brug met de vele namen

De brug over het Albertkanaal die Deurne en Merksem met elkaar verbindt, heeft verschillende namen: de Deurnebrug, Deurne Balbrug of Burgemeester Eduard Waghemansbrug. Maar de Antwerpenaar kent de brug vooral als de Brug van den Azijn. Ze is genoemd naar de afgebrande oude azijnfabriek De Blauwe Hand van fabrikant en azijnbrouwer C. Bossiers. Aan de overzijde stond ook decennialang de jeneverstokerij Bal; vandaar ook de benaming Deurne Balbrug.

© vlaamse waterweg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER