"VS zal Japan bijstaan in conflict met China"

De Verenigde Staten zullen Japan bijstaan als het tot een militair conflict komt met China over de betwiste Senkaku-eilanden in de Oost-Chinese Zee. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens een bezoek aan Japan. Tegelijk waarschuwt hij voor een escalatie van het conflict.
Barack Obama en Shinzo Abe

Het bezoek van Obama aan Aziƫ was oorspronkelijk al gepland voor zeven maanden geleden, maar werd afgelast omdat toen een "shutdown" dreigde van de Amerikaanse overheidsdiensten. Met het bezoek wil Obama de Amerikaanse bondgenoten in het gebied, die bezorgd zijn over de groeiende macht van China, verzekeren van zijn steun.

Japan is het eerste land dat de Amerikaanse president aandoet. Hij landde er gisteravond laat en had meteen een ontmoeting met premier Shinzo Abe op de agenda. Ze bespraken onder meer de situatie in Noord-Korea en een groot handelsakkoord, maar ook het dispuut tussen Japan en China over de Senkaku/Diaoyu-eilanden in de Oost-Chinese Zee. Japan controleert die eilanden, maar China eist ze de laatste maanden steeds nadrukkelijker op.

Nadien drukte Obama in de Japanse media zijn steun uit voor Japan in het conflict. "De veiligheidsovereenkomst tussen de VS en Japan stelt dat als Japan wordt aangevallen, de VS zijn steun verleent en actief zal optreden. Dat geldt ook in het conflict over de eilanden. Maar het zou een grote vergissing zijn om de situatie te laten escaleren. Japan en China moeten dit vreedzaam oplossen en in dialoog blijven", aldus Obama.

Hij waakte er echter over om zich niet uit te spreken over de vraag of de eilanden de eigendom zijn van Japan, dan wel van China.

Later reist Obama nog door naar Zuid-Korea, Maleisiƫ en de Filipijnen.

AP2012

Meest gelezen