Mpoku mist twee strafschoppen, Westerlo pakt punt in Luik

Seizoensrevelatie Westerlo heeft een geplaagd Standard in eigen huis in bedwang gehouden: 2-2. Het duo Aoulad-Gounongbe kende voor rust geen medelijden: de eerste leverde twee (knappe) assists, de tweede kroonde zichzelf tot topscorer met zijn derde en vierde van het seizoen. Tussenin kon Louis echter tegenscoren en na rust scoorde De Camargo de gelijkmaker. Standard morste nog met de vele kansen maar zelfs twee strafschoppen leverde geen doelpunt op. Mpoku miste tweemaal vanop de stip.

vml

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Na drie nederlagen op rij tegen AA Gent, Moeskroen en Zenit kon Standard de aanhang alleen maar sussen met een klinkende overwinning tegen promovendus Westerlo.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Maar de Kempense seizoensrevelatie was niet onder de indruk van een lang niet volgelopen Sclessin en stak als eerste de neus aan het venster. Al na vijf minuten opende Gounongbe de score op aangeven van Aoulad. Standard scoorde na 17 minuten de gelijkmaker via Louis en drukte door, maar de Westelse verdediging hield al bij al makkelijk stand. Meer zelfs, bij de tweede kans voor Westerlo sloeg het duo Aoulad-Gounongbe opnieuw genadeloos toe. Na een schitterende doorsteekpass van Aoulad scoorde Gounongbe zijn vierde treffer van dit seizoen waarmee hij meteen topschutter wordt in de Jupiler Pro League.

De Rouches gingen onder een fluitconcert de rust in maar kwamen gedreven uit de kleedkamer. Ze forceerden meteen enkele kansen en Igor De Camargo schoof de gelijkmaker uiteindelijk naast Van Langendonck in doel. De Luikenaars drukten door maar scoren zat er ondanks veel goede wil niet meer in, ofwel botsten ze op Van Langendonck ofwel troffen ze het doelkader. Toen Maxime Annys zijn doelman letterlijk een handje toestak met een knappe save, werden de bezoekers tot tien herleid en mocht Mpoku een strafschop nemen. Hij trapte echter tegen onderkant lat en de bal botste voor de lijn weer het veld in. In het slotkwartier was het pompen of verzuipen voor de bezoekers en toen Mpoku voor de tweede maal een strafschop mocht trappen, leek Standard dan toch de verdiende drie punten te pakken. De flankspeler miste echter voor de tweede maal.

Westerlo wordt zo voorlopig derde in de stand, Standard staat gedeeld vijfde.

Opmerkelijk:

Ricardo Faty vierde een opmerkelijk debuut in de Jupiler Pro League. De Senegalese verdedigende middenvelder van Ajaccio zette dinsdag pas zijn handtekening onder een contract in Luik en werd in de Champions League tegen Zenit meteen in de basis gedropt. Ook tegen Westerlo mocht hij starten maar al na welgeteld zes minuten pakte hij al zijn eerste gele kaart. Hij ging met gestrekt been door op Apau en ging terecht in het boekje.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!

Belangrijkste fases:

5’ Aoulad houdt op links twee man aan de praat en hij krijgt het leer tot bij Gounoungbe. De aanvaller komt goed voor zijn man en maakt zo zijn derde van het seizoen: 0-1!

10’ Ciman komt goed mee naar voren na een snelle vrije trap van de Rouches. Hij krijgt de bal in de zestien maar via de vingertoppen van Van Langendonck raakt de Rode Duivel de buitenkant van de paal.

17’ Na een mooie combinatie tussen Bia en Van Damme op links, komt het leer aan de rand van de zestien bij Louis. De middenvelder twijfelt niet en schiet hard door de benen van Van Langendonck: 1-1!

22’ Mpoku brengt met een mooie sleepbeweging het leer tot bij Louis. Die gaat opnieuw zijn kans maar via het been van een Westerlo-speler gaat de bal in hoekschop.

25’ Knappe controle aan de rand van de zestien van Bia en hij zit meteen zijn man in de wind. Hij krult de bal naar doel, maar van Langendonck gaat goed plat.

34’ In een, twee en drie tikken zijn de bezoekers aan de overkant. Aoulad houdt Teixeira aan de praat en steekt de bal randje buitenspel schitterend door tot bij Gounoungbe. Oog in oog met Kawashima faalt de aanvaller niet: 1-2!

44’ Mujangi Bia probeert het vanop een meter of 30 maar de goalie van Westerlo gaat goed naar de grond en tikt het leer in hoekschop.

48’ Mpoku zwiept een vrije trap voor doel. Jelle Van Damme kan er zijn hoofd tegen zetten, maar zijn poging belandt op het dak van het doel.

49’ Ciman tackelt zich op rechts voorbij Dorda. Met een hakje vindt hij Bia, maar met ene prima parade houdt Van Langendonck zijn netten schoon.

55’ Jelle Van Damme profiteert van balverlies van Dotra en zet Igor De Camargo op weg naar doel. De Braziliaanse Belg schuift het leer naast Van Langendonck in doel: 2-2.

63’ Ciman met de voorzet en Jelle Van Damme troeft Apau in de lucht af maar de Luikse kapitein treft de paal.

67’ Van Damme onderschept een aanval en zet de counter op. Hij vindt Tony Watt die zich ontdoet van zijn bewaker. Van Damme krijgt het leer opnieuw in de zestien en geeft de bal aan Mpoku, maar Van Langendonck werkt de poging in hoekschop.

68’ Uitstekende hoekschop van Mpoku. Igor De Camargo kan er zijn hoofd tegen zetten, maar de bal gaat nipt over de kooi van de goalie van Westerlo.

70’ Maxime Annys mag gaan douchen. Louis met een schitterende knal, maar met een ultieme handreflex werkt Annys het leer weg. Mpoku trapt de strafschop tegen de onderkant van de lat...

82’ Jelle Van Damme infiltreert in de zestien van Westerlo en Apau duwt de kapitein onderuit. Gummieny legt de bal opnieuw op de stip. Opnieuw neemt Mpoku zijn verantwoordelijk, maar opnieuw trapt hij het leer niet tegen de touwen. Guy Luzon is razend langs de lijn.

87’ De strafschoppen van Mpoku kunnen beter, maar op zijn hoekschoppen is helemaal niets aan te merken. Deze keer is het Faty die er zijn hoofd kan tegenzetten maar de bal wordt van de lijn gehaald.