Negen doden en nog bijna 300 vermisten na bootramp

© REUTERS

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Bij de schipbreuk voor de zuidkust van Zuid-Korea zijn al zeker negen mensen omgekomen. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar een driehonderdtal personen.

dgs,

Onder de negen doden bevinden zich al zeker een student en een vrouwelijk bemanningslid, aldus de autoriteiten. Volgens de viceminister voor de Veiligheid en Openbare Diensten Lee Gyeong-Og werden 179 mensen gered. 287 anderen zijn nog vermist.

Aan boord van de ferry bevonden zich 462 personen, onder wie 325 studenten die op schoolreis waren. Familieleden van slachtoffers zijn boos. Ze vinden dat de reddingsdiensten te traag werken en dat ze te weinig informatie geven.

Stroming en troebel water hinderen zoekacties

Aan de reddingsoperatie nemen een tiental helikopters deel, 34 schepen en 178 duikers. Vrijdag zouden drie kranen bij de plaats van het ongeval aankomen. Intussen gaat de zoektocht naar mogelijke overlevenden in het schip voort.

'We hebben vijf zoekacties onderwater uitgevoerd van middernacht tot de vroege ochtend, maar de sterke stroming en troebel water vormen een groot obstakel', verklaarde de minister voor openbare veiligheid Kang Byung-kyu.

Het schip stuurde rond 09.00 uur (02.00 uur Belgische tijd) een noodsignaal uit. Volgens getuigenissen van passagiers zou de ferry de zeebodem hebben geraakt. Verschillende opvarenden zeiden dat ze van de bemanning het bevel hadden gekregen te blijven zitten.