Britse ouders die kind ontvoerden, vrijgelaten

De Britse ouders die internationaal gezocht werden nadat ze hun ernstig zieke kind zonder medeweten van de artsen uit het ziekenhuis hadden meegenomen, zijn opnieuw vrijgelaten. Brett en Naghemeh King waren afgelopen weekend in de Zuid-Spaanse stad Malaga opgepakt. Het Spaanse gerecht heeft de aanklacht tegen hen nu laten vallen. Ze zijn ontslagen uit de Madrileense gevangenis waar ze sinds maandag verbleven.
AFP ImageForum

De Britse autoriteiten hadden eerder laten weten dat ze niet langer om de uitlevering van de Kings vroegen. Volgens de Britse politie was het arrestatiebevel uitgevaardigd om het kind na de ontvoering zo snel mogelijk terug te vinden. "Het was niet onze bedoeling om hem te onttrekken aan de steun van zijn ouders in deze bijzonder moeilijke periode. Dit is niet juist."

Ook de Britse premier Cameron had zich, hoogst ongebruikelijk, met de zaak ingelaten. "Het is belangrijk dat de kleine jongen behandeld wordt en omringd wordt door de liefde van zijn familie", zei de premier op Twitter.

Brett en Naghemeh King namen hun zoontje donderdag mee uit een ziekenhuis in Southampton. Volgens hen gebeurde dat omdat de artsen een door hen voorgestelde behandeling niet wilden volgen. Hun vijfjarig zoontje Ashya dat aan een ernstige hersentumor lijdt, bevindt zich sedert hun arrestatie in een ziekenhuis in Malaga, 500 kilometer ten zuiden van Madrid.

De ouders hadden Ashya samen met hun zes andere kinderen meegenomen naar Spanje met de bedoeling om er een eigendom te verkopen zodat ze voldoende geld zouden hebben voor een omstreden behandeling voor hun kind in Tsjechië.

Meest gelezen